Kolorowe pierożki z grzybami i kapustą
StokrotkaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 1/2 kg
olej - 2 łyżki
mleko - 1/2 szklanki
woda - 1/2 szklanki
żółtka - 2 szt.
szpinak mrożony - 2 kostki
FARSZ
grzyby suszone - 3-4 dag
cebula - 1 szt.
olej - 2 łyżki
przyprawa do zup w płynie do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
białko - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać olej, żółtka bardzo ciepłą wodę z mlekiem, szczyptę soli zagnieść elastyczne ciasto. Następnie podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozmrożony szpinak i wyrobić.
Farsz:
Umyte grzyby zamoczyć w wodzie na noc, następnie ugotować, wyjąć z wody i drobno posiekać. Do wywaru z grzybów włożyć kiszoną kapustę i gotować do odparowania płynu.(około pół godziny) Przestudzić, drobno posiekać Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę i grzyby. Doprawić do smaku solą, przyprawą do zup i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i chwilę podsmażyć.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.