Śliwki w cieście (bezglutenowe)
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
masło miękkie - 220 g
jaja (w temperaturze pokojowej) - 4 szt.
cukier - 150 g
mąka ryżowa - 100 g
mąka jaglana - 50 g
proszek do pieczenia bezglutenowy - 2 łyżeczki
sól - szczypta
skórka otarta z cytryny - trochę
nalewka na śliwkach - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Dodać mąki, proszek do pieczenia, nalewkę i sól, wymieszać razem.
Ciasto wlać do tortownicy (wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na cieście ułożyć śliwki wypestkowane i pokrojone na pół. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 75 minut. Po 1 godzinie w razie potrzeby przykryć papierem do pieczenia, aby ciasto nie było zbyt ciemne. Pozostawić ciasto do ostygnięcia w tortownicy. Kroić i podawać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.