Tarta ze śliwkami i gruszkami (bezglutenowa)
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
mąka jaglana - 100 g
mąka ryżowa biała - 100 g
mąka gryczana biała - 70 g
skrobia ziemniaczana lub kukurydziana - 80 g
cukier - 50 g
masło - 150 g
woda zimna - 80-90 ml
sól - szczypta
obłożenie:
gruszki - 300 g
cukier trzcinowy - 80 g
cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżka
skrobia kukrydziana - 3 łyżki
cynamon cejloński - 1 łyżeczka
do posmarowania:
żółtko - 1 szt.
mleko - 1 łyżka
cukier puder - trochę
Sposób przygotowania:
Do misy robota wsypać mąki, dodać zimne masło, cukier, wodę i sól, wyrabiać szybko ciasto za pomocą haka. 2/3 ciasta rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia) i przełożyć do przygotowanej formy na tartę. Spód lekko nakłuć widelcem kilka razy. Resztę ciasta zawinąć w folię i schować na kilka minut do lodówki.
Owoce włożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, skrobię kukurydzianą i cynamon, wymieszać i rozłożyć równomiernie na cieście.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.