Ciasto serowo-makowe
StokrotkaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 1 szklanka
miód - 1/4 szklanki
masło - 1 łyżka
śmietana - 2 łyżki
przyprawa do pierników - 2 łyżki
kakao - 1 łyżka
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
MASA SEROWA
ser z wiaderka - 1/2 kg
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
mleko - 1/4 szklanki
olej - 1/4 szklanki
cukier - 15 dag
aromat pomarańczowy - 1/2 łyżeczki
masa makowa gotowa - 15 dag
kakao - 1 łyżka
bułka tarta - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Miód, cukier i masło rozpuścić w rondelku, przestudzić. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do pierników. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i 2/3 ciasta włożyć do foremki keksowej o wymiarach 22/14 cm, nakłuć widelcem. masa serowa Całe jajka wlać do miski, dodać cukier i ubić nad gotującą się wodą. Następnie zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia. Ser z wiaderka zmiksować z mąką ziemniaczaną, olejem, aromatem i mlekiem, delikatnie wymieszać z ubitymi jajkami. Masę serową podzielić na 2 części.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.