Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyZuzanna WiśniewskaPolubione
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Przeglądasz:
Polubione
Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym

Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 12 60 min
Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 11 20 min
Kopytka (gnocchi) po włosku

Kopytka (gnocchi) po włosku

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 8 60 min
Jesienna zupa krem

Jesienna zupa krem

Dorota Rozbicka
14 9 40 min
Pasta pomidorowo-brokułowa zero waste

Pasta pomidorowo-brokułowa zero waste

Nikita
11 11 5 min
Sałatka z awokado i kiwi

Sałatka z awokado i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 13 5 min
Jabłka pod owsianą kruszonką

Jabłka pod owsianą kruszonką

noelka
8 5 30 min
Sałata z figą

Sałata z figą

Dorota Rozbicka
12 6 20 min
Kisiel z siemienia lnianego

Kisiel z siemienia lnianego

Skoter
11 13 10 min
Wegański jogurt kokosowy z  musli

Wegański jogurt kokosowy z musli

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 5 min
Bakaliowe muffinki

Bakaliowe muffinki

Skoter
10 7 20 min
Domowe musli z suszonym mango

Domowe musli z suszonym mango

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 8 5 min
Łosoś po azjatycku z kremowym purée z pietruszki i kimchi

Łosoś po azjatycku z kremowym purée z pietruszki i kimchi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 9 40 min
Sałatka z miodową wątróbką na ciepło lub zimno z burakami i granatem.

Sałatka z miodową wątróbką na ciepło lub zimno z burakami i granatem.

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
7 6 15 min
Cynamonowe czekoladki z żurawiną

Cynamonowe czekoladki z żurawiną

Agnieszka Strużyna
4 3 35 min
Kawowy shake z mrożonym bananem

Kawowy shake z mrożonym bananem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 9 15 min
Pasta słonecznikowa z siemieniem lnianym

Pasta słonecznikowa z siemieniem lnianym

Skoter
12 14 10 min
Rozgrzewająca kawa z topinamburu

Rozgrzewająca kawa z topinamburu

Agnieszka Strużyna
4 5 5 min
Szarlotka egzotyczna z mango fit

Szarlotka egzotyczna z mango fit

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 8 60 min
Lekkostrawne pierogi z mintajem i pietruszką

Lekkostrawne pierogi z mintajem i pietruszką

Agnieszka Strużyna
8 5 60 min
Pierogi z jagodami (wegańskie & bezglutenowe)

Pierogi z jagodami (wegańskie & bezglutenowe)

Alicja
10 6 45 min
Nyponsoppa - zupa z owoców dzikiej róży

Nyponsoppa - zupa z owoców dzikiej róży

Skoter
11 10 30 min
Wyborne babeczki karmelowo - orzechowe

Wyborne babeczki karmelowo - orzechowe

PawełS
8 6 40 min
Sernik na zimno z mango

Sernik na zimno z mango

Magda_lena
9 8 30 min
Wzmacniający vege krem z dyni

Wzmacniający vege krem z dyni

Perma-Guard
9 5 50 min
Boczniaki z czarnym czosnkiem i miso

Boczniaki z czarnym czosnkiem i miso

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 7 10 min
Surówka z kalafiora z nerkowcami

Surówka z kalafiora z nerkowcami

Nikita
10 10 15 min
Kiszone śliwki

Kiszone śliwki

Nikita
10 12 5 min
Pieczeń z indyka z warzywami

Pieczeń z indyka z warzywami

Nikita
10 9 50 min
Kiszone liście winogron

Kiszone liście winogron

Nikita
13 15 10 min
Pączuszki z twarogu

Pączuszki z twarogu

Agnes1992
10 11 30 min
Raw kanapka z lnianym chlebkiem i burakiem

Raw kanapka z lnianym chlebkiem i burakiem

Barbara Strużyna
15 11 15 min
Beza z serem mascarpone i owocami

Beza z serem mascarpone i owocami

Barbara Strużyna
14 24 100 min
Ryż mleczny z jabłkami i suszonymi owocami

Ryż mleczny z jabłkami i suszonymi owocami

H A B I B I ☺
13 10 40 min
Ocet z pędów sosny po syropie zero waste

Ocet z pędów sosny po syropie zero waste

Nikita
14 20 0 min
Mielone wytłoki i pestki z winogron zero waste

Mielone wytłoki i pestki z winogron zero waste

Nikita
16 20 15 min
Pesto z bazylii z octem z pędów sosny i orzechami nerkowca

Pesto z bazylii z octem z pędów sosny i orzechami nerkowca

Nikita
15 19 20 min
Polędwiczki w majeranku z jabłkami

Polędwiczki w majeranku z jabłkami

Nikita
14 22 30 min
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Barbara Strużyna
14 15 60 min
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

aguchaka
14 11 60 min
Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

aguchaka
13 10 180 min
Sałatka z sorgo i brokułem

Sałatka z sorgo i brokułem

Dorota Rozbicka
14 19 40 min
Curry z marchewki

Curry z marchewki

Dorota Rozbicka
15 17 0 min
Przecier z owoców pigwowca i dzikiej rózy

Przecier z owoców pigwowca i dzikiej rózy

Skoter
14 11 75 min
Kurczak z ajwarem – resztki na stół!

Kurczak z ajwarem – resztki na stół!

Dorota Rozbicka
16 17 30 min
Mus jabłkowy z goździkami

Mus jabłkowy z goździkami

H A B I B I ☺
12 8 120 min
Kiszona kapusta emigrantów

Kiszona kapusta emigrantów

H A B I B I ☺
12 10 60 min
Lasagne z mięsem i cukinią

Lasagne z mięsem i cukinią

Dorota Rozbicka
17 21 90 min
Placki z kaszki manny BLW

Placki z kaszki manny BLW

Dorota Rozbicka
13 13 25 min
Sok z owoców dzikiej róży

Sok z owoców dzikiej róży

Skoter
15 15 30 min
Migdałowe pralinki

Migdałowe pralinki

Stokrotka
15 19 60 min
Konfitura z owoców dzikiej róży

Konfitura z owoców dzikiej róży

Skoter
15 21 5 min
Najlepsze buraki

Najlepsze buraki

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 11 50 min
Serniczki z figą

Serniczki z figą

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 17 30 min
Zestaw lunchowy z kaszą gryczaną

Zestaw lunchowy z kaszą gryczaną

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 14 20 min
Biszkoptowe pancakes

Biszkoptowe pancakes

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 10 15 min
Kotlety z kalafiora i kaszy do lunchboxu

Kotlety z kalafiora i kaszy do lunchboxu

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 11 20 min
Makaron z groszku z serkiem wiejskim i cebulką

Makaron z groszku z serkiem wiejskim i cebulką

Dorota Rozbicka
13 13 20 min
Placki z mąki kasztanowej

Placki z mąki kasztanowej

Dorota Rozbicka
13 13 20 min
Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem

Pęczak orkiszowy z kurczakiem i burakiem

Dorota Rozbicka
14 17 30 min
Muszle makaronowe z pastą z czerwonej fasoli

Muszle makaronowe z pastą z czerwonej fasoli

KuchniaMagdaLeny
14 14 50 min
Spring rools

Spring rools

KuchniaMagdaLeny
15 16 20 min
Ciastka ryżowe z czekoladą i kokosem

Ciastka ryżowe z czekoladą i kokosem

KuchniaMagdaLeny
13 15 30 min
Lody z liofilizowanej wody kokosowej

Lody z liofilizowanej wody kokosowej

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 12 10 min
Mojito

Mojito

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 13 10 min
Vege kanapka

Vege kanapka

opuncja123
14 10 15 min
Uramaki  odwrócone sushi

Uramaki odwrócone sushi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 9 0 min
Kruchy placek ze śliwką

Kruchy placek ze śliwką

Bożena1960
12 18 60 min
Roladki drobiowe z pieczarkami i mozzarellą

Roladki drobiowe z pieczarkami i mozzarellą

Bożena1960
13 8 60 min
Kefirowe deserki

Kefirowe deserki

Bożena1960
15 17 30 min
Torcik z ciasta francuskiego

Torcik z ciasta francuskiego

Bożena1960
14 11 50 min
Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

Bożena1960
16 20 60 min
Podłużne biszkopty Amarello

Podłużne biszkopty Amarello

Amarello
13 8 30 min
Tiramisu z podłużnymi biszkoptami

Tiramisu z podłużnymi biszkoptami

Amarello
15 10 30 min
Wytrawne eklerki z kremem z serka owczego

Wytrawne eklerki z kremem z serka owczego

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 10 60 min
Jaja marynowane w burakach z zielonym majonezem

Jaja marynowane w burakach z zielonym majonezem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
19 18 15 min
Ciasto kruche z jabłkami lub gruszkami

Ciasto kruche z jabłkami lub gruszkami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 17 45 min
Sernik bezglutenowy z ziemniakami

Sernik bezglutenowy z ziemniakami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
11 11 60 min
Muffiny z mąką sezamową i mąką quinoa najlepsze

Muffiny z mąką sezamową i mąką quinoa najlepsze

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 16 40 min
Makaron muszle nieźle nafaszerowany

Makaron muszle nieźle nafaszerowany

Magdalena Nagler - foodmania
13 10 25 min
Kuleczki sezamowe z nutą pomarańczy

Kuleczki sezamowe z nutą pomarańczy

Zuzanna Wiśniewska
16 20 25 min
Pudding chia z pieczonymi śliwkami

Pudding chia z pieczonymi śliwkami

definicjasmaku
33 32 30 min
Placki warzywno-mięsne

Placki warzywno-mięsne

Stokrotka
18 20 30 min
Ciasto miodowo-orzechowe

Ciasto miodowo-orzechowe

Stokrotka
19 22 120 min
Ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Stokrotka
18 19 70 min
Aromatyczne babeczki brownie

Aromatyczne babeczki brownie

foodmania
23 12 60 min
Donaty z lukrem i kolorową posypką

Donaty z lukrem i kolorową posypką

Stokrotka
19 28 80 min
Dżem śliwkowy z jabłkami

Dżem śliwkowy z jabłkami

Stokrotka
20 19 180 min
Pyszny deser owocowy

Pyszny deser owocowy

Renixx
20 24 30 min
Warzywna sałatka  obiadowa

Warzywna sałatka obiadowa

Bożena1960
20 19 60 min
Bezglutenowe muffinki makowe

Bezglutenowe muffinki makowe

Dorota Rozbicka
18 24 35 min
Pyszny piernik z orzechami

Pyszny piernik z orzechami

Renixx
19 20 70 min
Fit Kokosanki

Fit Kokosanki

Zuzanna Wiśniewska
17 21 20 min
Nadziewane pieczarki

Nadziewane pieczarki

Renixx
21 26 20 min
Biały makowiec

Biały makowiec

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 18 0 min
Bezkofeinowe chai latte

Bezkofeinowe chai latte

mohoyoga
18 16 10 min
Torcik serowo-makowy

Torcik serowo-makowy

Stokrotka
19 25 120 min
Babka w trzech kolorach

Babka w trzech kolorach

Stokrotka
18 25 60 min
Dyniowa zupa mleczna z czosnkiem

Dyniowa zupa mleczna z czosnkiem

FAMILY
22 17 25 min
Surówka z selera, kukurydzy i rzodkiewki

Surówka z selera, kukurydzy i rzodkiewki

Stokrotka
18 20 15 min
Deser migdałowy z Chia i mango

Deser migdałowy z Chia i mango

Dorota Woźniak - Twins Pot
22 16 25 min
Jesienne ciastka dyniowo-cynamonowe

Jesienne ciastka dyniowo-cynamonowe

FAMILY
23 21 30 min
Zupa krem z rukoli z fioletową marchewką

Zupa krem z rukoli z fioletową marchewką

FAMILY
25 20 30 min
Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami

Stokrotka
22 20 60 min
Buraczki z kaparami i syropem klonowym

Buraczki z kaparami i syropem klonowym

Dorota Woźniak - Twins Pot
22 16 60 min
Delikatny jaglany budyń kokosowy z musem truskawkowym

Delikatny jaglany budyń kokosowy z musem truskawkowym

Dorota Woźniak - Twins Pot
20 19 40 min
Sok z kiszonych buraków do barszczu na Święta

Sok z kiszonych buraków do barszczu na Święta

Dorota Woźniak - Twins Pot
23 18 0 min
Plastry kiszonych buraków karmelizowane z miodem i czerwoną cebulą

Plastry kiszonych buraków karmelizowane z miodem i czerwoną cebulą

Dorota Woźniak - Twins Pot
20 15 20 min
Kokosowo - malinowa czekolada do picia

Kokosowo - malinowa czekolada do picia

Magdalena Nagler - foodmania
18 13 5 min
Korzenne ciasto marchewkowe

Korzenne ciasto marchewkowe

foodmania
19 15 55 min
Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

wegeweda
22 22 30 min
Ciastka korzenne dla św. Mikołaja

Ciastka korzenne dla św. Mikołaja

wegeweda
21 21 80 min
Sos pieczarkowy z porem na boczku

Sos pieczarkowy z porem na boczku

Barbara Strużyna
20 17 25 min
Uszka bezglutenowe

Uszka bezglutenowe

Iwona Kuczer
19 12 30 min
Łazanki z samopszy

Łazanki z samopszy

Iwona Kuczer
17 14 30 min
Klasyczne leczo na zimę

Klasyczne leczo na zimę

Iwona Kuczer
20 11 30 min
Quinoa z suszonymi pomidorami i groszkiem

Quinoa z suszonymi pomidorami i groszkiem

Eksperymentalnie_com
17 13 20 min
Chilli czekoladowe

Chilli czekoladowe

dorotaR
22 16 60 min
Zupa marchewkowa z pomarańczą i chili

Zupa marchewkowa z pomarańczą i chili

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
22 18 0 min
Czekolada z żurawiną, płatkami róż i różową solą himalajską

Czekolada z żurawiną, płatkami róż i różową solą himalajską

Dorota Woźniak - Twins Pot
36 25 60 min
Pasta z makreli

Pasta z makreli

Iwona Kuczer
19 13 15 min
Postna wegańska grzybowa

Postna wegańska grzybowa

Zuzanna Wiśniewska
18 20 120 min
Czekoladki wegańskie z jagodami

Czekoladki wegańskie z jagodami

Barbara Strużyna
26 20 15 min
Kompot jabłkowy z porzeczkami

Kompot jabłkowy z porzeczkami

Barbara Strużyna
23 17 60 min
Pasztet z soczewicy i jagły

Pasztet z soczewicy i jagły

Barbara Strużyna
38 26 90 min
Dietetyczne domowe lody

Dietetyczne domowe lody

Zielone Koktajle
29 15 5 min
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Elinka
39 31 80 min
Koktajl z jarmużu

Koktajl z jarmużu

PrzepisNaZdrowie
24 27 15 min
Krem z dyni

Krem z dyni

Barbara Strużyna
24 17 60 min
Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

bioart
24 23 30 min
Orzechowo-śliwkowe trufle czekoladowe

Orzechowo-śliwkowe trufle czekoladowe

Katarzyna Kachel
35 25 15 min
Złote mleko

Złote mleko

Katarzyna Malewska
29 17 15 min
Sos pieczarkowy na mleku kokosowym

Sos pieczarkowy na mleku kokosowym

healthy-dreams
25 17 35 min
Ekspresowa kutia jaglana

Ekspresowa kutia jaglana

Zuzanna Wiśniewska
21 18 30 min
Najprostsze na świecie sezamki

Najprostsze na świecie sezamki

Zuzanna Wiśniewska
22 19 15 min
Tarta jaglana

Tarta jaglana

Magdalena Nagler - foodmania
19 12 30 min
Pomidorowe kotlety z ciecierzycy

Pomidorowe kotlety z ciecierzycy

healthy-dreams
25 14 25 min
Babeczki z borówkami i daktylami

Babeczki z borówkami i daktylami

foodmania
23 9 35 min
Ciasto kokosowe cocomi

Ciasto kokosowe cocomi

COCOMI
17 9 0 min
Kasza pęczak z kostką sojową, suszonymi pomidorami i morelami, z dużą ilością zieleniny

Kasza pęczak z kostką sojową, suszonymi pomidorami i morelami, z dużą ilością zieleniny

wegeweda
19 18 30 min
Sałatka kapuściana kolorowa

Sałatka kapuściana kolorowa

Bożena1960
20 21 30 min
Bananowe placuszki gryczane

Bananowe placuszki gryczane

MintTaste
11 15 15 min
Jajko sadzone z grzybami

Jajko sadzone z grzybami

kuchareczka221
22 16 20 min
Szybki deserek

Szybki deserek

kuchareczka221
23 12 15 min
Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Iwona Kuczer
19 16 45 min
Komosa ryżowa z malinami i z migdałami

Komosa ryżowa z malinami i z migdałami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
20 17 10 min
Tarta Eko Oreo Bezglutenowa z Malinami i Miętą

Tarta Eko Oreo Bezglutenowa z Malinami i Miętą

mohoyoga
20 17 20 min
Pasta z avocado i cieciorki z karobem o smaku czekoladowym

Pasta z avocado i cieciorki z karobem o smaku czekoladowym

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 18 10 min
Pasta z czerwonej soczewicy z wędzoną papryką

Pasta z czerwonej soczewicy z wędzoną papryką

Dorota Woźniak - Twins Pot
25 17 15 min
Szybki dżem jabłkowo - malinowy niskosłodzony

Szybki dżem jabłkowo - malinowy niskosłodzony

Dorota Woźniak - Twins Pot
24 17 60 min
Pasta grzybowa do pieczywa

Pasta grzybowa do pieczywa

kuchareczka221
21 18 40 min
Roladki śniadaniowe

Roladki śniadaniowe

kuchareczka221
22 11 30 min
imbirowe kulki mocy

imbirowe kulki mocy

healthy-dreams
23 17 30 min
Quinoa z pistacjami i ciecierzycą

Quinoa z pistacjami i ciecierzycą

Eksperymentalnie_com
16 13 0 min
Bezglutenowe brownie z suszonymi morelami i jagodami goji

Bezglutenowe brownie z suszonymi morelami i jagodami goji

Eksperymentalnie_com
15 10 60 min
Sałatka z kapusty kiszonej i papryki czerwonej

Sałatka z kapusty kiszonej i papryki czerwonej

Bożena1960
20 27 30 min
Zdrowe frytki

Zdrowe frytki

MintTaste
17 15 45 min
Kotlety z białej kapusty i kaszy jaglanej

Kotlety z białej kapusty i kaszy jaglanej

szpinakot
20 16 40 min
Jajka z grzybowym farszem

Jajka z grzybowym farszem

kuchareczka221
23 13 35 min
Jesienny pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami

Jesienny pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
32 29 70 min
Sałatka z makaronem z batatów

Sałatka z makaronem z batatów

foodmania
20 12 30 min
Zwyczajna i najlepsza szarlotka

Zwyczajna i najlepsza szarlotka

wegeweda
21 19 90 min
Wegańskie, bezglutenowe placki z cukinii

Wegańskie, bezglutenowe placki z cukinii

wegeweda
19 18 20 min
Pasta z dyni i migdałów z korzenną nutą

Pasta z dyni i migdałów z korzenną nutą

Katarzyna Malewska
21 17 30 min
Brownie jaglane bez laktozy

Brownie jaglane bez laktozy

opuncja123
20 8 60 min
Brownie jaglane

Brownie jaglane

agioos
23 12 15 min
Brownie bananowe

Brownie bananowe

polinaz
17 14 30 min
Brownie

Brownie

smakujmy
26 10 40 min
Bezglutenowe brownie z batatów

Bezglutenowe brownie z batatów

Magdalena Nagler - foodmania
20 11 120 min
Bezglutenowe brownie jaglane z goji

Bezglutenowe brownie jaglane z goji

_Olla_
22 11 0 min
Bezglutenowe brownie czekoladowo-orzechowe

Bezglutenowe brownie czekoladowo-orzechowe

_Olla_
25 16 60 min
Ciasto wegańskie ptasie mleczko z chia

Ciasto wegańskie ptasie mleczko z chia

Magdalena Nagler - foodmania
23 13 180 min
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi

Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi

Dagooshya
24 18 30 min
Lody śniadaniowe

Lody śniadaniowe

Magdalena Nagler - foodmania
22 14 15 min
Malinowo - bananowy koktajl z maca

Malinowo - bananowy koktajl z maca

Magdalena Nagler - foodmania
19 14 15 min
Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

Iwona Kuczer
22 21 10 min
Placuszki gryczane z owocami

Placuszki gryczane z owocami

foodmania
26 14 20 min
PUREE (mus) z dyni

PUREE (mus) z dyni

Zuzanna Wiśniewska
26 23 35 min
Zielony koktajl - eliksir dla zdrowia - pyszny

Zielony koktajl - eliksir dla zdrowia - pyszny

Barbara Strużyna
25 18 10 min
Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą

Kokosowy deser lodowy z kakaową polewą

Barbara Strużyna
24 19 60 min
Szpinakowy sorbet

Szpinakowy sorbet

Barbara Strużyna
28 21 60 min
Zielony koktajl z sałatą

Zielony koktajl z sałatą

Barbara Strużyna
23 21 10 min
Lody pistacjowo - kokosowe

Lody pistacjowo - kokosowe

Barbara Strużyna
25 20 60 min
Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą

Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą

Marek Zaremba
53 43 60 min
Sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z kaszą jaglaną

Magdalena Nagler - foodmania
33 24 25 min
Zupa krem z czerwonej soczewicy i mlekiem kokosowym

Zupa krem z czerwonej soczewicy i mlekiem kokosowym

TomCook
54 28 30 min
Tajska zupa z cukinią i brokułem na mleku kokosowym

Tajska zupa z cukinią i brokułem na mleku kokosowym

Magda Gaudyn
48 35 30 min
Placki z banana i różnych mąk

Placki z banana i różnych mąk

Barbara Strużyna
36 32 20 min
Brownie kasztanowe

Brownie kasztanowe

Iwona Kuczer
41 45 0 min
Korzenne ciasteczka owsiane z goji i chia

Korzenne ciasteczka owsiane z goji i chia

Katarzyna Malewska
23 18 60 min
Wegańska jajeczno-sezamowa pasta z rozmarynem i tymiankiem

Wegańska jajeczno-sezamowa pasta z rozmarynem i tymiankiem

Katarzyna Malewska
22 18 5 min
Duszone warzywa z olejem z pestek dyni

Duszone warzywa z olejem z pestek dyni

Katarzyna Malewska
21 17 60 min
Zupa boczniakowa ze śmietaną

Zupa boczniakowa ze śmietaną

Katarzyna Malewska
24 26 60 min
Omlet z sosem truskawkowym

Omlet z sosem truskawkowym

ania123
18 15 10 min
Bezglutenowe muffinki z mąką sorgo

Bezglutenowe muffinki z mąką sorgo

ania123
18 19 35 min
Koktajl bananowy z macą

Koktajl bananowy z macą

ania123
21 19 5 min
Mus truskawkowy z lodami

Mus truskawkowy z lodami

ania123
21 18 5 min
Makaron penne z pesto bazyliowym

Makaron penne z pesto bazyliowym

ania123
18 16 20 min

Nie znaleziono aktualności
które zostały polubione
przez użytkownika.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet