
Jesienne ciastka dyniowo-cynamonowe

Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
puree z dyni - 100 g
cukier puder - 80 g
mąka pszenna 220-230 g
żółtko - 1 szt.
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
szczypta soli
Posypka : cukru kokosowego - 2 łyżki
łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Cały czas ucierając dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i proszkiem oraz puree z dyni.
Dalej ucierając dodać żółtko i sól, potem ciasto można wyrobić w dłoniach.
Ciasto zawinąć z folię i schłodzić.
Cukier wymieszać z cynamonem.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto podzielić na małe kawałki (około 25 g ), formować kulki wielkości orzecha włoskiego
Kuleczki obtaczać w posypce cukrowo-cynamonowej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.