Łosoś po azjatycku z kremowym purée z pietruszki i kimchi
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, soja, strączkowe, sezam, pszenica, ryba i owoce morza
Składniki:
marynata:
miso jasne - 1 łyżka
sos sojowy - 2 łyżki
czosnek - 1 ząbek
imbir - 2 cm
olej - 1-2 łyżka
purée z pietruszki:
pietruszka korzeń - 3-4 szt.
mleko ryżowe - 1 szklanka
śmietanka z nerkowców / masło z nerkowców - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
dodatki:
sezam - do smaku
dymka - do smaku
kimchi - 1 słoik
sos sojowy shoyu - 4 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Jeśli nie lubicie korzenia pietruszki, zastąpcie np. kalafiorem.Sposób przygotowania:
Pietruszkę obrać, pokroić w małe kawałki i zalać napojem ryżowym. Posolić delikatnie i gotować ok. 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodać miso, nerkowce lub masło z nerkowców, wszystko zblendować.
Rybę usmażyć krótko z obu stron. Na talerz wyłożyć łyżkę purée z pietruszki. Położyć obok łososia. Polać sosem sojowym shoyu, posypać dymką i sezamem.
Podawać z kimchi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.