Pierogi z ricottą i szpinakiem w sosie pomidorowym
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszUżyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
jajo - 1
ciepła woda - 1 szklanka
sól do smaku
Farsz: szpinak mrożony posiekany - 150 g
ser ricotta - 1 opakowanie
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
oliwa
sól
ostra papryka do smaku
czosnek - 2 ząbki
oliwa - 2-3 łyżki
bazylia do smaku
szpinak baby (opcjonalnie) - 2 garści
parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
Farsz: Rozmrozić szpinak i wycisnąć nadmiar wody. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać szpinak i krótko poddusić, odstawić. Następnie dodać ser i wymieszać.
Pierogi: Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Rozkładać na środek farsz i zlepić (użyłam formy do pierogów). Ugotować w osolonym wrzątku. Wyjmować łyżką cedzakową po dwóch minutach od wypłynięcia. Obsmażyć na złoto.
Sos: Rozgrzać oliwę, dodać pocięty w plasterki czosnek. Chwilę aromatyzować oliwę, dodać ostrej papryki, wlać z puszki pomidory i posolić. Dusić kilka minut. Pod koniec dodać szpinak. Przelać sos na półmisek, ułożyć pierogi i posypać bazylią.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.