Wytrawne eklerki z kremem z serka owczego
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał kozi, owczy, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jogurt owczy lub kozi - 1 szt.
chrzan - 1 łyżeczka
kminek - 1 szczypta
sól do smaku
jaja - 4 szt.
woda - 1 szklanka
mąka - 1 szklanka
masło - 125 g
Sposób przygotowania:
Do zimnej masy wbijać po jednym jajku cały czas miksując, aż do skończenia wszystkich jajek. Miksować aż będzie gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w postaci gwiazdki. Wyciskać eklerki na wyłożonej papierem blasze od piekarnika, Zachować odstępy gdyż ciastka rosną.
Piec w nagrzanym do 200*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 30 - 40 minut w zależności od wielkości eklerki. Po wystudzeniu przeciąć wzdłuż na połowę. Nadziewać kremem i posypać dowolnymi kiełkami.
Twarożek owczy zmiksować na gładko, dodać kilka łyżek jogurtu koziego lub owczego jeśli krem będzie tępy. Do kremu dodać np. chrzan i kminek lub swoje ulubione zioła. Można też dodać posiekaną szynkę. Przełożyć krem do szprycy i szprycować spody. Eklerki są bardzo eleganckie, mogą stanowić przekąskę np. na komunijnym stole.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.