Kruchy placek ze śliwką
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło zimne - 200 g
cukier - 120 g
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
żółtka - 2 szt.
śmietana gęsta - 1 łyżka
sól - 1/3 łyżeczki
kruszonka - masło zimne - 50 g
cukier drobny - 50 g
mąka pszenna - 100 g
dodatkowo; śliwki - 800 g
cukier puder - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Dodać zimne masło pokrojone w kawałki.
Składniki posiekać nożem,dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
W między czasie rozmrozić śliwki.
Kruszonka;
Do miski wsypać mąkę, cukier oraz kawałki masła i rozdrabniać składniki palcami, by powstały grudki, czyli nasza kruszonka.
Kruszonkę włożyć do lodówki.
Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm.
Ciasto włożyć do średniej wielkości blaszki, oprószyć delikatnie mąką.
Na wierzchu ułożyć śliwki, pamiętając o tym aby śliwki ułożyć skórką do dołu, śliwki lekko wcisnąć w ciasto,a następnie posypać kruszonką'
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 - 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Czas przygotowania do 60 minut + czas pieczenia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.