
Mielone wytłoki i pestki z winogron zero waste

Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): węgierska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
Dodatkowe informacje:
Mielone pestki i wytłoki z winogron są popularne na Węgrzech.Po raz pierwszy to właśnie węgierski nobilsta dr. Albert Szent-Györgyi opisał w 1936 roku pozytywne działanie pestek winogron na organizm człowieka. Twierdził również, że pestki winogron zawierają prawdopodobnie najwięcej naturalnych przeciwutleniaczy.
Generalnie sproszkowane pestki winogron zawierają wszystkie antyoksydacyjne związki. Są bogatym magazynem rutyny, kemferolu, kwercetyny, resweratrolu, katechiny, epikatechiny, antocyjanidyny, P1, P2, B1, B2, B3.
Związki polifenolowe znajdujące się w pestkach winogron chronią komórki przed szkodliwymi działaniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Związki polifenolowe mają 20 razy silniejsze działanie antyoksydacyjne od witaminy C i E.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.