Kurczak z ajwarem – resztki na stół!
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: jednogarnkowe
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
marchew - 3 szt.
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
sól do smaku
ghee - 1 łyżka
oliwa - 1 łyżka
mąka - 1 łyżka
ajwar - 3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Kurczak z ajwarem powstał u mnie spontanicznie, jako wynik tak zwanego czyszczenia lodówki z produktów, które trzeba było już zużyć.Miałam mięso z kurczaka z rosołu, kilka zwiędłych marchewek, cukinię która straciła jędrność i otwarty już jakiś czas temu słoik ajwaru. Postanowiłam zrobić taką potrawkę jednogarnkowa i podać z ryżem.
Świetnie to ze sobą zagrało, pyszne wyszło!
Sposób przygotowania:
Następnie kiedy mięso kurczaka się lekko zezłoci, zalewamy wszystko ok 500ml wody.
Potem dodajemy marchewki pokrojone w plasterki, cukinię pokrojoną w kostkę i przyprawy.
Następnie gotujemy aż marchewki staną się miękkie.
Następnie dodajemy ajwar.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.