Kefirowe deserki
Bożena1960Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: nabiał, mięso, orzechy wszystkie, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
śmietana 18 % - 200 ml
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1
woda ciepła - 1/2 szklanki
pomarańcza - 1 szt.
orzechy włoskie posiekane - 1 szklanka
Sposób przygotowania:
Wymieszać i odstawić na 30 minut do napęcznienia.
Po tym czasie żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i wystudzić.
Kefir, śmietanę oraz obydwa cukry wymieszać łyżką, następnie zmiksować mikserem na gładką masę.
Nie przerywając miksowania powoli cienkim strumykiem wlewać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę.
Miksować do połączenia składników, aż masa będzie całkowicie gładka.
Do czystych szklanych pucharków włożyć pokrojone cząstki pomarańczy lub inne owoce, zalać masą kefirową i włożyć do lodówki na około 3 godziny.
Po wyjęciu z lodówki desery oprószyć posiekanymi orzechami włoskimi.
Udekorować owocami granatu.
Jeżeli mamy listki mięty mile widziane do dekoracji, niestety ja nie miałam mięty w domu, więc udekorowałam owocami granatu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.