Uramaki odwrócone sushi
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszSpecjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, soja, strączkowe, sezam, pszenica, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
nori - 4 szt.
łosoś surowy lub wędzony - 100 g
ogórek - 1 szt.
awakado - 1/2 szt.
jajko - 1 szt.
czarny sezam - 4 łyżki
serek - 1 opakowanie
wasabi - 2 łyżeczki
imbir marynowany - 1 opakowanie
sos sojowy
Sposób przygotowania:
Na bambusowej macie kładziemy folię spożywczą tej samej wielkości co mata. Na folii układamy nori i na całej jego powierzchni wilgotnymi rękami ( postaw miseczkę z wodą obok stanowiska pracy, aby móc za każdym razem zwilżać palce) robimy warstwę ryżu, następnie odwracamy nori tak , aby ryż znalazł się pod spodem. Na nori w środkowej części smarujemy niewielką ilością wasabi i serka, teraz układamy kolejno smażonego łososia, pokrojonego w cienkie paski ogórka, kawałki awokado i pocięty na cienkie paski omlet. Przy pomocy bambusowej maty zwijamy i dociskamy rolkę. Na duży talerz w miarę równomiernie rozsypujemy podprażony czarny sezam. Obtaczamy całą rolkę w sezamie. To samo wykonujemy z pozostałymi arkuszami nori. Kroimy na 2 -3 cm kawałki. Podajemy z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.