Kiszone liście winogron
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): bałkańska, grecka, międzynarodowa, śródziemnomorska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
sól kamienna niejodowana - 1 łyżka
woda - 1 litr
koper z kwiatami kilka
wysokie słoiki
Sposób przygotowania:
Wysokie słoiki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć czosnek i koper.
Liście z winogron zrolować i ułożyć pionowo w słoikach w takiej ilości, aby były dość ciasno. Przygotować solankę (łyżka soli na 1 l wody letniej). Przygotowaną solanką zalewamy słoiki tak, aby liście były całkowicie zanurzone i nie wystawały. Dobrze zakręcone słoiki odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 1-2 tygodniach, liście są gotowe do użycia.
Przechowujemy w lodówce lub w zimnej piwnicy.
Kiszone liście winogron to przysmak przede wszystkim w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Zawija się w nie rozmaite farsze mięsne, warzywne z ryżem czy też z kaszą.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.