Klasyczne leczo na zimę
Iwona KuczerRodzaj posiłku: jednogarnkowe, przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
średniej wielkości cukinia - 1 szt.
patison - 1 szt.
biała cebula - 2 szt.
oliwa - 4 łyżki
świeża bazylia - 1 garść
sól, pieprz - 1 trochę
Dodatkowe informacje:
Z tej porcji wychodzi około 4 słoików o pojemności 300 ml.Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy na cienkie półplasterki, czosnek obieramy i siekamy, cukinię myjemy i kroimy na cienkie półplasterki, patisona myjemy i kroimy na cienkie, niewielkie plasterki. Bazylię siekamy.
Słoiki parzymy wrzątkiem, nakładamy wrzące leczo (OSTROŻNIE!!), szybko zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.