Torcik z ciasta francuskiego
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
żółtko - 1 szt.
woda zimna - 1 łyżka
śmietana 30 % - 500 ml
śmietan fix - 2 opakowania
dżem - czekośliwka - 4 - 5 łyżki
czekolada rozpuszczona - 50 g
Sposób przygotowania:
Koło ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym żółtkiem z dodatkiem małej ilości wody.
Tak samo przygotować wykrojone serduszka.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 15 minut.
W między czasie mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając śmietan fixy.
Po upieczeniu i wystudzeniu koło czyli spód torcika wysmarować dżemem - czekośliwką swojej roboty nałożyć ubitą śmietanę, a na śmietanie ułożyć serduszka.
Serduszka udekorować rozpuszczoną czekoladą deserową.
Rada;
Jeżeli nie mamy czekośliwki, to możemy ją zastąpić jakąś konfiturą np.malinową...
Śmietan fixy możemy zastąpić rozpuszczoną żelatyną.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.