Lasagne z mięsem i cukinią
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): międzynarodowa, włoska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
ser zółty - 300 g
oregano - 1 łyżka
czosnek granulowany - 2 łyżeczki
mięso mielone - 500 g
cukinia - 1 szt.
oliwa - 3 łyżki
sól do smaku
koncentrat pomidorowy - 200 g
Sposób przygotowania:
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do cebuli.
Dodajemy mięso i krótko przesmażamy, rozdrabniając je drewnianą łopatką.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i 2,5 szkl wody, czosnek i gotujemy ok. 45-60 minut aż sos lekko zredukuje się i zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą.
Następnie sos boloński mieszamy dodatkowo z solą, czosnkiem granulowanym i oregano.
Potem 1/2 sosu przekładamy na makaron.
Następnie znów układamy płaty makaronu a na nie znów makaron (powinien stanowić ostatnia warstwę).
Potem wylewamy na wierzch ok 2 szkl wody (wody nie dodajemy jeśli używamy makaronu ugotowanego – suchy makaron, wchłonie ja podczas zapiekania).
Zaraz potem posypujemy wierzch oregano.
Na końcu zapiekamy godzinę w 180st.
Finalnie 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy zapiekankę żółtym serem i pieczemy aż się rozpuści.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.