Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
Jesteś tu:Strona głównaSzefowie kuchniAnita Zegadło Od A do Z ugotujeszPolubione

Wybierz szefa kuchni:

Zobacz:
Wszystkie (772)
Zobacz:
Przepisy (753)
Zobacz:
Artykuły (19)
Przeglądasz:
Polubione (151)
Zobacz:
Komentarze (356)
zobacz polubione zobacz komentarze

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz

“Organizm sam wie co jest dla niego najlepsze, pozwólmy mu to wybrać."






Otrzymano:
Zobacz:
Wszystkie (772)
Zobacz:
Przepisy (753)
Zobacz:
Artykuły (19)
Przeglądasz:
Polubione (151)
Zobacz:
Komentarze (356)
Napój na płaski brzuch

Napój na płaski brzuch

9
Cynamonki

Cynamonki

5
Szare kluski ze skwarkami

Szare kluski ze skwarkami

12
Piernik długodojrzewający

Piernik długodojrzewający

15
Korzenny tofurnik dyniowy z wafelkami

Korzenny tofurnik dyniowy z wafelkami

4
Pieczony kalafior w sosie BBQ

Pieczony kalafior w sosie BBQ

8
Jabłka kiszone z przyprawami korzennymi

Jabłka kiszone z przyprawami korzennymi

8
Kimchi ogórkowe (oi kimchi)

Kimchi ogórkowe (oi kimchi)

11
Szarlotka wegańska bez cukru

Szarlotka wegańska bez cukru

15
Ramen z makaronem gryczanym

Ramen z makaronem gryczanym

11
Steki z młodej kapusty

Steki z młodej kapusty

13
Ciasto bez mąki z kremem jaglanym

Ciasto bez mąki z kremem jaglanym

25
Wspaniałe ciasto z szarlotką i cynamonem

Wspaniałe ciasto z szarlotką i cynamonem

17
Gryczany pasztet z kimchi

Gryczany pasztet z kimchi

12
Herbatka że świeżych ziół i kwiatów  z pierwszymi kwiatami bzu czarnego

Herbatka że świeżych ziół i kwiatów z pierwszymi kwiatami bzu czarnego

20
Ciastka owsiano czekoladowe

Ciastka owsiano czekoladowe

17
Majonez bez jaj

Majonez bez jaj

14
Krem buraczkowy

Krem buraczkowy

12
Zielony wegański nice cream

Zielony wegański nice cream

6
Kruche ciasto na ciecierzycy i kaki

Kruche ciasto na ciecierzycy i kaki

13
Kaczka z farszem z białej surowej kiełbasy

Kaczka z farszem z białej surowej kiełbasy

11
Ciasteczka a'la pierniczki vege i bezglutenowe

Ciasteczka a'la pierniczki vege i bezglutenowe

14
Quinoa z brokułem i boczniakami

Quinoa z brokułem i boczniakami

17
Boczniaki a'la śledzie

Boczniaki a'la śledzie

10
Ciasto śliwkowe z płatkami owsianymi

Ciasto śliwkowe z płatkami owsianymi

17
Ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami

8
Ciasto z jabłkami w cynamonie

Ciasto z jabłkami w cynamonie

10
MUS Z MANGO

MUS Z MANGO

8
Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Ciasto z truskawkami i rabarbarem

11
Placuszki z marchewką

Placuszki z marchewką

9
Wegańskie ciasto czekoladowe - najlepsze!

Wegańskie ciasto czekoladowe - najlepsze!

11
Kakaowe kulki energetyczne

Kakaowe kulki energetyczne

8
Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

14
Podłużne biszkopty Amarello

Podłużne biszkopty Amarello

8
Wegański sos karmelowy

Wegański sos karmelowy

11
Wrapy bezglutenowe tortille

Wrapy bezglutenowe tortille

10
PIERNIK

PIERNIK

10
Halibut z pieprzem cytrynowym i talarkami

Halibut z pieprzem cytrynowym i talarkami

21
Bezglutenowe pierniczki świąteczne

Bezglutenowe pierniczki świąteczne

8
Chleb z kaszy gryczanej - tylko 3 składniki!

Chleb z kaszy gryczanej - tylko 3 składniki!

12
Bezglutenowe pierogi z kapustą

Bezglutenowe pierogi z kapustą

11
Koktajl: brokuł, pomarańcza, woda kokosowa w proszku

Koktajl: brokuł, pomarańcza, woda kokosowa w proszku

15
Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

11
Błyskawiczna konfiturka z persymony

Błyskawiczna konfiturka z persymony

18
Czekoladowy koktajl ze słodkich ziemniaków, orgazm kulinarny

Czekoladowy koktajl ze słodkich ziemniaków, orgazm kulinarny

14
Ciasto kakaowo-śliwkowe

Ciasto kakaowo-śliwkowe

11
Trzyskładnikowy koktajl pełen antyoksydantów o pysznym smaku i zapachu

Trzyskładnikowy koktajl pełen antyoksydantów o pysznym smaku i zapachu

14
Kalafior marynowany na różowo

Kalafior marynowany na różowo

18
Sernik limonko-kokosowy

Sernik limonko-kokosowy

16
Bataty gratin z pesto

Bataty gratin z pesto

12
Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

15
Orientalny ryż na mleku

Orientalny ryż na mleku

8
Szybki placek z jagodami

Szybki placek z jagodami

16
Owocowo-kasztanowa jaglanka bowl

Owocowo-kasztanowa jaglanka bowl

11
Tarta z musli

Tarta z musli

9
Orzeźwiające lody z aloesu z gorzką czekoladą i zdrową posypką z amarantusa z miodem

Orzeźwiające lody z aloesu z gorzką czekoladą i zdrową posypką z amarantusa z miodem

12
Grecki sos czosnkowo-cyrtynowy

Grecki sos czosnkowo-cyrtynowy

20
Lody z pokrzywy

Lody z pokrzywy

14
Dyniowy krem w słoiku

Dyniowy krem w słoiku

12
Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

13
Sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach

34
Omlet szarlotkowy

Omlet szarlotkowy

11
Domowe kiszonki - naturalne probiotyki

Domowe kiszonki - naturalne probiotyki

11
Sałatka z selerem naciowym i porem

Sałatka z selerem naciowym i porem

8
Brownie z batatów - bezglutenowe, wegańskie, najlepsze

Brownie z batatów - bezglutenowe, wegańskie, najlepsze

12
Wegańskie kalafiory

Wegańskie kalafiory

16
Truskawkowo-kokosowe trufle

Truskawkowo-kokosowe trufle

12
Omlet z mąki ryżowej :)

Omlet z mąki ryżowej :)

12
Domowy napój przeciwzapalny

Domowy napój przeciwzapalny

13
Chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej (bez glutenu, drożdży, zakwasu, skrobii)

Chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej (bez glutenu, drożdży, zakwasu, skrobii)

13
Zielone smoothie z płatkami owsianymi

Zielone smoothie z płatkami owsianymi

16
Warzywny pasztet z soczewicy i marchewki

Warzywny pasztet z soczewicy i marchewki

14
Szybki rosół

Szybki rosół

14
Wegańskie bezglutenowe wrapy

Wegańskie bezglutenowe wrapy

16
Chrupkie pieczywo z nasionami konopii

Chrupkie pieczywo z nasionami konopii

11
Ketchup z cukinii bez cukru :)

Ketchup z cukinii bez cukru :)

12
Koktajl zdrowia

Koktajl zdrowia

15
Krem z batatów i topinambura

Krem z batatów i topinambura

11
Pasta z buraków i czosnku

Pasta z buraków i czosnku

18
Budyń owsiano - lniany z mandarynką

Budyń owsiano - lniany z mandarynką

15
Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

Kotlety z brokułów i suszonych pomidorów

22
Kaczka zapiekana z jabłkami

Kaczka zapiekana z jabłkami

22
Detox napój jabko + cynamon

Detox napój jabko + cynamon

14
Trufle kokosowe

Trufle kokosowe

19
Falafel

Falafel

21
Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

24
Prosty jabłecznik

Prosty jabłecznik

20
Uszka bezglutenowe

Uszka bezglutenowe

12
Trufle dyniowe z czekoladą

Trufle dyniowe z czekoladą

14
Sezamowa panna cota

Sezamowa panna cota

21
Racuszki na zsiadłym mleku

Racuszki na zsiadłym mleku

20
Omlet z mąki z czerwonej soczewicy

Omlet z mąki z czerwonej soczewicy

15
Najprostsze na świecie sezamki

Najprostsze na świecie sezamki

19
Ciasto kokosowe cocomi

Ciasto kokosowe cocomi

9
Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

16
Biała quinoa z grillowanym jabłkiem i migdałami

Biała quinoa z grillowanym jabłkiem i migdałami

12
sałatka z pekińskiej kapusty i marchewki

sałatka z pekińskiej kapusty i marchewki

25
Jesienna jaglanka

Jesienna jaglanka

16
Pierniki bezglutenowe

Pierniki bezglutenowe

18
Granola pełna ziaren

Granola pełna ziaren

9
Budyń morelowy

Budyń morelowy

15
Potrawka z dyni i cukinii

Potrawka z dyni i cukinii

11
Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

Pasta z awokado z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi

16
Czekoladowe ciasteczka z mąki z ciecierzycy

Czekoladowe ciasteczka z mąki z ciecierzycy

17
Dżem malinowy na zimno

Dżem malinowy na zimno

14
Domowy jogurt

Domowy jogurt

16
Kasza gryczana w rozmarynie z bakłażanem, soczewicą, pomidorkami truskawkowymi, świeżym szpinakiem i rodzynkami

Kasza gryczana w rozmarynie z bakłażanem, soczewicą, pomidorkami truskawkowymi, świeżym szpinakiem i rodzynkami

20
Wegańskie chili con carne

Wegańskie chili con carne

12
Brownie z mąką owsianą bezglutenową

Brownie z mąką owsianą bezglutenową

21
Majonez sojowy

Majonez sojowy

18
Pasztet z selera, batatów i cieciorki z pomidorami

Pasztet z selera, batatów i cieciorki z pomidorami

22
Koktajl Śniadaniowy : Natka-Banan i Cytrynka

Koktajl Śniadaniowy : Natka-Banan i Cytrynka

15
Ciasto pomarańczowo - dyniowe

Ciasto pomarańczowo - dyniowe

13
Ciasto z borówką amerykańską

Ciasto z borówką amerykańską

49
Pasta z soczewicy z pieczoną papryką

Pasta z soczewicy z pieczoną papryką

19
Chleb bez mąki

Chleb bez mąki

13
Wegetariańskie przekąski na sałacie

Wegetariańskie przekąski na sałacie

13
Kuleczki z ekologicznych suszonych moreli

Kuleczki z ekologicznych suszonych moreli

16
CIASTO BURACZANO-MARCHEWKOWE

CIASTO BURACZANO-MARCHEWKOWE

12
Kokosowy mazurek bezglutenowy

Kokosowy mazurek bezglutenowy

19
Szpinakowy sorbet

Szpinakowy sorbet

21
Wytrawny koktajl pomidorowy z błonnikiem witalnym

Wytrawny koktajl pomidorowy z błonnikiem witalnym

21
Babeczki pomarańczowe

Babeczki pomarańczowe

27
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

17
Batoniki migdałowo-kokosowe (bez pieczenia)

Batoniki migdałowo-kokosowe (bez pieczenia)

19
Koktajl ogórkowy z imbirem i lemoniadą

Koktajl ogórkowy z imbirem i lemoniadą

16
Owocowe curry ze słodkich ziemniaków z nutą kokosa

Owocowe curry ze słodkich ziemniaków z nutą kokosa

19
Koktajl ananasowy z pokrzywą

Koktajl ananasowy z pokrzywą

23
Placki z banana i różnych mąk

Placki z banana i różnych mąk

32
Czarna baba

Czarna baba

19
Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym

Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym

16
Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami

Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami

21
Tajska zupa z cukinią i brokułem na mleku kokosowym

Tajska zupa z cukinią i brokułem na mleku kokosowym

35
Bezglutenowe ciasto z masłem orzechowym i bananami

Bezglutenowe ciasto z masłem orzechowym i bananami

16
Ciasto brzoskiwniowe z karobem

Ciasto brzoskiwniowe z karobem

16
Bakaliowe ciastka z waniliowym kremem i malinami

Bakaliowe ciastka z waniliowym kremem i malinami

12
Ceviche, czyli ryba w cytrusach

Ceviche, czyli ryba w cytrusach

19
Ryba po tajsku z mlekiem kokosowym

Ryba po tajsku z mlekiem kokosowym

15
Chlebek kokosowy

Chlebek kokosowy

24
Tahini 100% - tylko z nasion sezamu :)

Tahini 100% - tylko z nasion sezamu :)

48
Sałatka z komosy na łódkach dyniowych

Sałatka z komosy na łódkach dyniowych

13
Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

24
Leczo w słoiku

Leczo w słoiku

28
Truskawki wytrawne z kozią roladą

Truskawki wytrawne z kozią roladą

22
Florentynki ( bez cukru, glutenu, laktozy)

Florentynki ( bez cukru, glutenu, laktozy)

30
Ciasto kruche z miodem i śliwkami

Ciasto kruche z miodem i śliwkami

13
Bezglutenowe racuszki z mąki jaglanej i migdałowej

Bezglutenowe racuszki z mąki jaglanej i migdałowej

16
Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

22
Sernik z mlekiem na ciemnym biszkopcie

Sernik z mlekiem na ciemnym biszkopcie

33
Naleśniki orkiszowe z awokado

Naleśniki orkiszowe z awokado

9
Dosa - indyjskie naleśniki z fasolką mung

Dosa - indyjskie naleśniki z fasolką mung

24
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet