Brownie z mąką owsianą bezglutenową
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): amerykańska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao
Składniki:
masło bez laktozy - 100 g
jaja ekologiczne - 4 szt.
gorzka czekolada - 120 g
proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
listki mięty - 8 szt.
pistacje siekane lub inne orzechy - 1 łyżka
dowolne suszone owoce (żurawina, wiśnia, rokitnik) - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Moje dodatki:
posiekane pistacje, suszone wiśnie, liofilizowane truskawki, świeże borówki amerykańskie
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę wykładamy papierem ( kupuję taki, który nie trzeba nawet smarować)
Czekoladę i masło wkładamy do miseczki i ustawiamy na garnku z wrzątkiem. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy ok 20 minut.
Jajka ubijamy z cukrem kokosowym, a potem strużką wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodajemy mąkę z proszkiem. Mieszamy już łyżką, bez miksera.
Masę przekładamy do formy. Wierzch posypałam spontanicznie borówkami amerykańskimi i suszonymi wiśniami u mnie po sezonie) Pieczemy 20 minut w zależności od piekarnika i tego jak grzeje. A po wystygnięciu posypałam siekanymi pistacjami , miętą, i kruszonymi chipsami z truskawek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.