Kaczka z farszem z białej surowej kiełbasy
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, mięso, pszenica, wieprzowina
Składniki:
sól i pieprz do smaku
ząbki czosnku - 2 - 3 ząbki
papryka słodka - 1 łyżeczka
przyprawa do drobiu - 1 łyżeczka
majeranek - 1 łyżka
olej - 4 łyżki
dodatkowo; kiełbasa biała - 4 szt.
bułka tarta - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
Sposób przygotowania:
Do miseczki wycisnąć ząbki czosnku, dodać sól, pieprz, przyprawę do drobiu oraz olej i wszystko wymieszać.
Powstałą marynatą natrzeć kaczkę w środku jak i zewnątrz.
Kaczkę odstawić na całą noc do zamarynowania.
Z kiełbasy białej usunąć skórkę ,masę przełożyć do miski , dodać 2 -3 łyżki bułki tartej pokrojoną drobno cebule i w razie potrzeby doprawić do smaku(ja dodałam soli i pieprzu).
Farszem napełnić środek kaczki.Spiąć wykałaczkami albo po prostu zaszyć.
Górę kaczki oprószyć majerankiem a następnie włożyć do rękawa foliowego (rękaw do pieczenia).
Tak przygotowaną kaczkę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 -1,5 godziny.
Po tym czasie kaczkę wyjąc z rękawa i przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem i piec do miękkości mięsa i zbrązowienia kaczki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.