Szare kluski ze skwarkami
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna + 1 łyżka ziemniaczanej razem - 3/4 szklanki
sól - do smaku
pieprz mielony - szczypta
boczek świeży - 250 g
cebula - 1 szt.
masło klarowne - 2 - 3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Rada:Kluseczki możemy po wyjęciu włożyć na patelnię ze skwarkami i wymieszać, a następnie wyłożyć na talerzu. Smacznego myślę, że kluseczki się spodobały.
Sposób przygotowania:
Przełożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru płynu, lekko je odciskając, przełożyć do miski dodać mąkę pszenną razem z ziemniaczaną, sól i szczyptę pieprzu do smaku. Na koniec dodać skrobię z odsączonych ziemniaków-czyli wodę odlewamy, a skrobię która jest na dnie garnka dodajemy do ciasta. Całość mieszamy do połączenia składników. Nabieramy łyżką i wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy od 3-5 minut od momentu wypłynięcia nad wodę. Gdy kluski się gotują kroimy w kostkę boczek oraz cebulę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne dodajemy pokrojony boczek smażymy do powstania skwarek, gdy skwarki prawie gotowe dodajemy pokrojoną cebulkę.
Gotowe kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i polewamy skwarkami z cebulką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.