Kartacze z mięsem
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: jajka, mięso, wieprzowina
Składniki:
ziemniaki starte - 1,5 kg
mąka ziemniaczana - 2 - 3 łyżki
jajko - 1 szt.
sól do smaku
Farsz mięsny - mięso mielone - 500 g
cebula - 1 szt.
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku
dodatkowo; boczek wędzony - 200 g
cebula - 1 szt.
olej rzepakowy - 1 - 2 łyżka
Sposób przygotowania:
Następnie odcedzić przecisnąć przez praskę.
Pozostałe ziemniaki obrać,opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, mocno odcisnąć za pomocą gazy.
Sok zlać, a osadzoną na dnie skrobię dodać z powrotem do ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki połączyć z ziemniakami utartymi,dodać jajko, sól oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Farsz;
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać jajko, zrumienioną cebulkę oraz przyprawy, wymieszać.
Ciasto dzielić na porcje, rozpłaszczać w dłoni na placek nakładać porcję farszu, dokładnie zlepiając brzegi i nadając kluskom podłużny kształt.
Kartacze wkładać do gotującej, osolonej wody i gotować około 20 - 30 minut od momentu wypłynięcia nad wodę.(gotować na średnim ogniu).
Wyjmować łyżką cedzakową.
Po ułożeniu na talerze okrasić zeszkloną cebulką razem ze skwarkami z boczku wędzonego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.