Ciasto śliwkowe z płatkami owsianymi
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, cytrusy, pszenica, owies, nabiał krowi
Składniki:
płatki owsiane - 1/2 szklanki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
masło lub margaryna - 300 g
cukier - 1,5 szklanki
dodatkowo; śliwki - 800 g
cytryna - 1 szt.
tłuszcz do formy - 1/2 łyżki
maka do formy - 1 łyżka
cukier puder - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Śliwki opłukać wyjąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla dodać cukru i podsmażyć do momentu rozpadu śliwek, dodać sok z cytryny i startą skórkę. Chwilę jeszcze podsmażyć, a następnie wystudzić.
Ciasto:
Płatki owsiane rozgnieść wałkiem i wymieszać z mąką, dodać sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodać miękkie masło oraz cukier. Całość dokładnie połączyć rozcierając składniki palcami.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą (jak kto woli).
Do przygotowanej tortownicy rozsypać 2/3 ciasta, na ciasto rozłożyć przygotowane śliwki.
Śliwki posypać pozostałym ciastem tworząc kruszonkę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
rada;
Zamiast śliwek możemy użyć innych owoców.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.