Sernik limonko-kokosowy
FAMILYRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, cytrusy, pszenica, owies, nabiał krowi
Składniki:
ciasteczka kruche - 120 g
olej kokosowy - 45 g
Sernik :
twaróg półtłusty - 250 g
mascarpone - 250 g
cukier puder - 110 g
woda - 60 ml
skórka i sok z limonek
gęsta część mleka kokosowego - 250 ml
herbata matcha - 1 łyżka
dekoracja:
kandyzowane płatki róży i listki mięty - dowolna ilość
Sposób przygotowania:
Olej lekko rozpuścić, ostudzić i zmiksować z ciasteczkami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę z ciasteczek, wyrównać np. dnem szklanki i schłodzić minimum 30 minut w lodówce.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jednak aby łatwiej było wyjąć gęstą część z mleka kokosowego, należy najpierw je schłodzić, odlać wodnistą część, zachować gęstą.
Twaróg dobrze rozgnieść łyżką, widelcem, lub przecisnąć przez praskę.
Twaróg z mascarpone zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Potem podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować).
Pozostawić do przestudzenia.
Gęstą część mleka kokosowego podgrzać, zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną herbatę, wymieszać a najlepiej zmiksować.
Do jeszcze ciepłej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Przestudzić.
Do masy twarogowej powoli dodać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować.
Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Sernik dowolnie ozdabiamy.
Ja użyłam kandyzowanych listków mięty i płatków róży.
Listki i płatki oczyszczamy pędzelkiem.
Każdy listek i płatek lekko smarujemy ubitym białkiem i posypujemy drobnym cukrem.
Papier do pieczenia posypujemy cukrem i rozkładamy listki i płatki.
Odstawiamy do wyschnięcia w przewiewnym i zacienionym miejscu na 24 godziny.
Potem trzymamy w pudełku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.