Chrupkie pieczywo z nasionami konopii
Iwona KuczerRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 150 ml
mąka pszenna chlebowa - 600 g
zioła prowansalskie - 1 łyżka
woda - 300 ml
sól - 1 łyżeczka
nasiona konopii łuskane - 8 łyżek
oliwa z oliwek do posmarowania placków - 8 łyżek
Sposób przygotowania:
Mąkę, wyrośnięte drożdże, mleko, wodę, zioła prowansalskie, sól i czosnek granulowany łączymy w dużej misce, dokładnie wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. (ciasto można też wyrobić w automacie do wypieku chleba).
Każdy placek pieczemy około 10 min (trzeba uważać, bo szybko się przypalają). Jeszcze ciepłe kroimy na trójkątne kawałki.
Podajemy z pastami warzywnymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.