Ketchup z cukinii bez cukru :)
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: przetwory
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
pomidor - 500 g
marchewki - 300 g
cebula - 250 g
koncentrat pomidorowy - 210 g
olej - 4 łyżki
ocet jabłkowy - 5 łyżek
liście laurowy - 2 szt.
przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny (1/2 łyżeczki), pieprz ziołowy (1 łyżeczka), papryka słodka (1 łyżeczka), papryka ostra (1/2 łyżeczki), kurkuma (1/2 łyżeczki)
Dodatkowe informacje:
Wskazówki:→ Pamiętaj, aby ketchup, który przekładasz do słoiczków był gorący, a w garnku bulgotał. Jest to istotne, aby słoiki dobrze się zapasteryzowały.
→ Zmiksowana już masa podczas gotowania będzie rozpryskiwać się, dlatego uważaj, aby się nie poparzyć. Aby temu zapobiec nakładaj masę do słoików porcjami i ciągle mieszaj. Przykładowo, gorący ketchup ściągnij z ognia, nałóż do 3 słoików, a następnie ponownie zagotuj i nakładaj, aż do wyczerpania masy.
→ Jeżeli chcesz zrobić ketchup w wersji łagodnej pomiń papryczkę chilli oraz ostrą paprykę.
Sposób przygotowania:
Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa: cukinię (obierz ze skórki i oczyść wnętrze), marchewkę oraz całe (jeżeli są małe) lub pokrojone w ćwiartki pomidory. Zagotuj.
Teraz dodaj pozostałe składniki i gotuj na pełnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Całość ma się zagęścić, a efekt taki uzyskuje się po ok. 45 minutach takiego gotowania.
Po upływie czasu wyciągnij liście laurowe, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj na gładką i bezgrudkową konsystencje.
Gorący, wrzący ketchup przelej do oczyszczonych słoiczków, dokładnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.