Chleb z kaszy gryczanej - tylko 3 składniki!
Zdrowie na językuRodzaj posiłku: pieczywo
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
woda - 700 ml
Sposób przygotowania:
Zalej 700 ml wody i odstaw na noc.
Rankiem zamieszaj dokładnie kaszę i powtórz tę czynność jeszcze raz w ciągu dnia.
Wieczorem namoczoną kaszę wraz z wodą, którą kasza nie do końca wsiąknęła zmiksuj w blenderze z dodatkiem soli. Nie jest konieczne miksowanie aż do jedwabiście gładkiej konsystencji. Konsystencja ma przypominać gęstą śmietanę (ale taką bez mleka w proszku, bo wtedy jest sztywna jak galaretka
Rankiem wstaw wyrośnięte ciasto do nagrzanego na 200*C piekarnika i piecz przez 1 godzinę w termoobiegu.
Upieczony chleb od razu wyciągnij z formy i usuń papier do pieczenia. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na kratce, aby mógł swobodnie parować.
Przechowuj w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.