![Błyskawiczna konfiturka z persymony](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2018-10/11993-photo-main.jpg)
Błyskawiczna konfiturka z persymony
![](/cache/a32x32/files/users/1125-avatar-1609959028.jpg)
Rodzaj posiłku: desery, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
Cytryny (duże) - 2-3 szt.
Dodatkowe informacje:
Persymona (sharon, kaki, hurma) pod wpływem kwasu gęstnieje jak długo gotowane konfitury. Można ją zastosować jako dodatek do deserów, lodów lub użyć jak tradycyjny dżem.Sposób przygotowania:
Wyrwać szypułki, persymony myć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić wzdłuż na połówki. Łżeczką wybrać cały miąższ, zeskrobując go jak najwięcej z cienkiej skórki, po czym przekładać do miseczki. Kiedy wszystkie owoce są wydrążone dodać świeżo wyciśnięty sok z wymasowanych cytryn i wsypać cukier waniliowy (jeśli owoce są bardzo słodkie, to nie jest on konieczny, ale dodaje ciekawego aromatu, więc warto dodać).
Miąższ lekko rozgnieść widelcem albo zmiksować i dokładnie wymieszać z przyprawami (można dla aromatu dodać niewielką ilość startej cytrynowej skórki) - napełniać małe słoiczki (200-250ml), osuszyć brzegi ręcznikiem papierowym i dokładnie zakręcić pokrywki.
Zapasteryzować przez 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.