Kokosowy mazurek bezglutenowy
Iwona KuczerRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
masło - 100 g
cukier kokosowy - 100 g
żółtka - 3 szt.
wiórki kokosowe - 80 g
beza:
białka jaj - 3 szt.
cukier kokosowy - 60 g
wiórki kokosowe - 50 g
Dodatkowe informacje:
Można użyć zwykłej mąki i innego cukru, ale polecam zrobienie tego ciasta z tym cukrem - jest niesamowicie kokosowy i pyszny :-) Ciasto smakuje z nim rewelacyjnie. Polecam nie tylko na Wielkanoc.Sposób przygotowania:
Blaszkę o wielkości 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Na cieście rozsmarowujemy równą warstwą dżem.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C.
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.