Kaczka zapiekana z jabłkami
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: mięso
Składniki:
jabłka - 3 szt.
olej - 6 łyżek
majeranek - 1 łyżka
przyprawa do drobiu - 1 łyżeczka
rozmaryn - 1 łyżka
czosnek - 3 ząbki
Sposób przygotowania:
Z oleju, czosnku, majeranku, przyprawy do drobiu rozmarynu robimy marynatę. Tak przygotowaną marynatą smarujemy, nacierając całą kaczkę zewnątrz jak i wewnątrz.
Wkładamy kaczkę na 2 godziny do lodówki. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
W środek kaczki wkładamy plastry masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do 1,5 godz. polewając wytopionym tłuszczem.
Po godzinie pieczenia kaczkę obracamy. Obieramy jabłka kroimy na ćwiartki wycinając gniazda nasienne, posypujemy jeszcze majerankiem i dodajemy do kaczki jeszcze pieczemy około 40 min do miękkości cały czas polewając tłuszczem.
Podajemy z sosem kluskami i czerwoną kapustą. Gdyby kaczka nam się za mocno spiekła można ja nakryć folia aluminiową.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.