Boczniaki a'la śledzie
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia 2023, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
olej lniany ok. - 200 ml
cebula - 2 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
ZALEWA:
cebula - 1 szt.
ziele angielskie - ziarna - 1/2 łyżeczki
liść laurowy - 2 szt.
gorczyca - 2 łyżeczki
woda - 2 szklanki
ocet jabłkowy 5% - 1 szklanka
sól - 1/2 łyżeczki
cukier kokosowy - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Składniki na zalewę zagotować i gotować przez ok. 3 minuty.
Pokroić na mniejsze kawałki (paski 2x4 cm) i układać w słoiku warstwy (boczniaki a'la śledzie + posiekana drobno cebulka, boczniaki a'la śledzie + cebulka) . Każdą warstwę doprawić szczyptą pieprzu i soli, można też posypać zmielonymi suszonymi pomidorami wymieszanymi ze szczyptą oregano, bazylii i suszonego czosnku lub posiekaną suszoną śliwką. Po wypełnieniu słoika/słoików zalać olejem. Odstawić do lodówki na noc.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.