Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyKatarzyna MalewskaPolubione
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Przeglądasz:
Polubione
Sól kąpielowa - Cytrusowa fantazja

Sól kąpielowa - Cytrusowa fantazja

Katarzyna Malewska
5 4 5 min
Herbaciana sól do kąpieli stóp

Herbaciana sól do kąpieli stóp

Katarzyna Malewska
4 3 5 min
Sól kąpielowa - Lawendowy relaks

Sól kąpielowa - Lawendowy relaks

Katarzyna Malewska
5 4 5 min
Sól kąpielowa - Różana fantazja

Sól kąpielowa - Różana fantazja

Katarzyna Malewska
5 4 5 min
Musująca sól kąpielowa - Przepis podstawowy

Musująca sól kąpielowa - Przepis podstawowy

Katarzyna Malewska
4 3 5 min
Budyń czekoladowy z owocami

Budyń czekoladowy z owocami

RysioPysio
12 7 30 min
Wybuchowe pikantne jaja imprezowe

Wybuchowe pikantne jaja imprezowe

RysioPysio
11 7 25 min
Szybka surówka z sałaty rzymskiej

Szybka surówka z sałaty rzymskiej

RysioPysio
10 8 5 min
Wegeburgery wegewołowe wegańskie i bezglutenowe z pysznej vegańskiej wołowiny

Wegeburgery wegewołowe wegańskie i bezglutenowe z pysznej vegańskiej wołowiny

Katarzyna Malewska
10 6 60 min
Imprezowe jaja truflowe

Imprezowe jaja truflowe

RysioPysio
12 6 25 min
Razowa tarta z kurczakiem, camembertem, kaparami i pikantnym sosem miodowo balsamicznym

Razowa tarta z kurczakiem, camembertem, kaparami i pikantnym sosem miodowo balsamicznym

RysioPysio
4 2 60 min
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Barbara Strużyna
22 17 60 min
Bombki orkiszowo kokosowe

Bombki orkiszowo kokosowe

Katarzyna Malewska
12 7 30 min
Babeczki jaglane ze śliwką

Babeczki jaglane ze śliwką

Zuzanna Wiśniewska
20 15 0 min
Kuleczki sezamowe z nutą pomarańczy

Kuleczki sezamowe z nutą pomarańczy

Zuzanna Wiśniewska
16 20 25 min
Fit Kokosanki

Fit Kokosanki

Zuzanna Wiśniewska
17 21 20 min
Postna wegańska grzybowa

Postna wegańska grzybowa

Zuzanna Wiśniewska
18 20 120 min
Muszle makaronowe z pastą z czerwonej fasoli

Muszle makaronowe z pastą z czerwonej fasoli

KuchniaMagdaLeny
14 14 50 min
Spring rools

Spring rools

KuchniaMagdaLeny
15 16 20 min
Lekka sałatka z rzodkiewką i ogórkiem

Lekka sałatka z rzodkiewką i ogórkiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 14 5 min
Makaron z cukinii z sosem o smaku orzechów laskowych i chilli

Makaron z cukinii z sosem o smaku orzechów laskowych i chilli

BIO PLANÈTE
17 12 50 min
Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Ćwiartka z kurczaka w miodzie i musztardzie

Stokrotka
17 14 70 min
Wątróbka z warzywami

Wątróbka z warzywami

Stokrotka
15 15 60 min
Surówka z czerwonej kapusty, jabłka z octem balsamicznym

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka z octem balsamicznym

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 11 10 min
Wiosenny coleslaw

Wiosenny coleslaw

Dorota Rozbicka
17 20 0 min
Maślane szparagi z jajkiem

Maślane szparagi z jajkiem

Agnieszka Strużyna
13 7 15 min
Domowe lody dyniowe

Domowe lody dyniowe

_Olla_
25 16 120 min
Ciasto z dyni i mąki kokosowej

Ciasto z dyni i mąki kokosowej

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 12 50 min
Ciasto dyniowe z białą czekoladą i żurawiną

Ciasto dyniowe z białą czekoladą i żurawiną

smakujmy
20 16 65 min
Canihua z dynią, pieczarką i curry

Canihua z dynią, pieczarką i curry

Barbara Strużyna
23 17 35 min
Aromatyczna dynia hokkaido z pieca

Aromatyczna dynia hokkaido z pieca

My Chcemy Jeść
24 18 40 min
Owocowo-kasztanowa jaglanka bowl

Owocowo-kasztanowa jaglanka bowl

Barbara Strużyna
18 11 30 min
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

smaczliwka.pl
20 12 30 min
Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
18 15 50 min
Orkiszowe bułki pełnoziarniste na zakwasie

Orkiszowe bułki pełnoziarniste na zakwasie

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
23 22 180 min
Bezy z amarantusem i morelami

Bezy z amarantusem i morelami

Amarello
21 21 0 min
Śledzie pod pierzynką

Śledzie pod pierzynką

Katarzyna Malewska
21 18 25 min
Domowy makaron gryczany

Domowy makaron gryczany

Dominika Lasota (Jescbyzycwzdrowiu)
19 10 0 min
Czekoladki wegańskie z jagodami

Czekoladki wegańskie z jagodami

Barbara Strużyna
26 20 15 min
Żelki ananasowe bez żelatyny kameleony

Żelki ananasowe bez żelatyny kameleony

Barbara Strużyna
25 24 15 min
Koktajl z kaszą jaglaną

Koktajl z kaszą jaglaną

Barbara Strużyna
50 30 30 min
Mięsne pierożki z mąki orkiszowej

Mięsne pierożki z mąki orkiszowej

Barbara Strużyna
32 22 60 min
Wegański mus czekoladowy

Wegański mus czekoladowy

Cotakpachnie?
22 19 0 min
Bakaliowe ciastka z waniliowym kremem i malinami

Bakaliowe ciastka z waniliowym kremem i malinami

foodmania
27 12 40 min
Ciastka orzechowe z nadzieniem kakaowym

Ciastka orzechowe z nadzieniem kakaowym

Iwona Kuczer
18 10 60 min
Zupa-krem z zielonego groszku i natki

Zupa-krem z zielonego groszku i natki

gotowaniepatki
19 15 30 min
Tortilla ze schabowym

Tortilla ze schabowym

gotowaniepatki
22 15 10 min
Lekka sałatka z jajakiem

Lekka sałatka z jajakiem

gotowaniepatki
19 14 15 min
Kasza kuskus z mięsem mielonym na sałacie

Kasza kuskus z mięsem mielonym na sałacie

gotowaniepatki
22 17 20 min
Kefirowe ciasto z truskawkami

Kefirowe ciasto z truskawkami

gotowaniepatki
24 19 50 min
Placuszki gryczane z owocami

Placuszki gryczane z owocami

foodmania
26 14 20 min
Lody karobowe z masłem orzechowym i truskawkami

Lody karobowe z masłem orzechowym i truskawkami

Magdalena Nagler - foodmania
23 16 15 min
Bataty z młodym groszkiem i guacamole

Bataty z młodym groszkiem i guacamole

Magdalena Nagler - foodmania
20 14 60 min
Makaron z brokułem i tofu

Makaron z brokułem i tofu

Magdalena Nagler - foodmania
22 16 60 min
Bezglutenowy krupnik z quinoa

Bezglutenowy krupnik z quinoa

Mariola
26 20 70 min
Kulki w ubranku z grilla

Kulki w ubranku z grilla

gosia56
31 41 60 min
Omlet z mąki teff z masłem orzechowym

Omlet z mąki teff z masłem orzechowym

Magdalena Nagler - foodmania
21 12 20 min
Naleśniki z sosem paprykowym i olejem z ostropestu

Naleśniki z sosem paprykowym i olejem z ostropestu

Magdalena Nagler - foodmania
23 19 80 min
Sajgonki owocowe

Sajgonki owocowe

foodmania
24 15 15 min
Wegańskie curry z tofu

Wegańskie curry z tofu

Magdalena Nagler - foodmania
19 15 50 min
Wegetariańska pizza z ziemniaków

Wegetariańska pizza z ziemniaków

foodmania
28 13 60 min
Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

Iwona Kuczer
22 21 10 min
Kakaowe placki z jagodami

Kakaowe placki z jagodami

Iwona Kuczer
23 13 15 min
Jaglany placek z tartymi jabłkami i raw kruszonką

Jaglany placek z tartymi jabłkami i raw kruszonką

foodmania
20 10 20 min
Konfitura agrestowo-porzeczkowa z tymiankiem

Konfitura agrestowo-porzeczkowa z tymiankiem

Iwona Kuczer
21 17 50 min
Pizza z polenty z tofu i grzybami shiitake

Pizza z polenty z tofu i grzybami shiitake

Magdalena Nagler - foodmania
24 13 0 min
Złote mleko

Złote mleko

Katarzyna Malewska
29 17 15 min
El Hanina - Saudyjski deser

El Hanina - Saudyjski deser

Katarzyna Malewska
22 18 15 min
Mus owocowy z sałatą

Mus owocowy z sałatą

Barbara Strużyna
17 11 10 min
Chłodnik owocowy

Chłodnik owocowy

kuchareczka221
24 14 20 min
Sos ze świeżych, leśnych grzybów

Sos ze świeżych, leśnych grzybów

wegeweda
27 25 20 min
Chłodnik z ogórkiem z ogródka

Chłodnik z ogórkiem z ogródka

kuchareczka221
27 18 30 min
Piernik bezglutenowy z powidłami

Piernik bezglutenowy z powidłami

gotujwstylueko.pl
18 16 90 min
Ciasto z czarnej fasoli

Ciasto z czarnej fasoli

Na widelcu
63 30 60 min
Ogórki Pani Gieni

Ogórki Pani Gieni

Katarzyna Malewska
21 17 60 min
Ogórki po Kartusku mojej Mamy

Ogórki po Kartusku mojej Mamy

Katarzyna Malewska
24 16 60 min
Raw ciasteczka malinowe

Raw ciasteczka malinowe

Magdalena Nagler - foodmania
20 15 15 min
Sałatkowa Królowa czyli roszponka i inne zielenie sypane orzechem

Sałatkowa Królowa czyli roszponka i inne zielenie sypane orzechem

mohoyoga
26 16 15 min
Migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami

Migdałowa tarta z kremem jaglanym i porzeczkami

wegeweda
22 19 30 min
Letni deser owocowy

Letni deser owocowy

Barbara Strużyna
17 12 15 min
Puree z cieciorki- obiadowa alternatywa dla ziemniaków

Puree z cieciorki- obiadowa alternatywa dla ziemniaków

zyjezebyjesc
30 15 55 min
Komosa ryżowa z warzywami w sosie mango chili

Komosa ryżowa z warzywami w sosie mango chili

wegeweda
25 16 35 min
Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Mateusz
17 15 30 min
Francuska tarta z porem

Francuska tarta z porem

gotowaniepatki
23 16 45 min
Fit Ciasto Gryczane

Fit Ciasto Gryczane

gotowaniepatki
22 23 30 min
Pilaw jarski z ryżem pełnoziarnistym

Pilaw jarski z ryżem pełnoziarnistym

Anna Szcześniak
16 16 15 min
keks na słono z pistacjami i serem kozim

keks na słono z pistacjami i serem kozim

Anna Szcześniak
14 15 60 min
Keks  z warzywami

Keks z warzywami

Anna Szcześniak
15 17 65 min
Czekoladowe kulki maca

Czekoladowe kulki maca

TerraSana
16 16 15 min
 Pancakes

Pancakes

Urszula Kłos
17 8 30 min
Sałatka gyros

Sałatka gyros

angelusia
16 18 30 min
Zapiekanka warzywno makaronowa

Zapiekanka warzywno makaronowa

Katarzyna L Wójcik
17 15 40 min
Paella misz masz

Paella misz masz

Beata Ogrodowczyk
16 9 45 min
Pieczone warzywa z kurczakiem

Pieczone warzywa z kurczakiem

Aleksandra K.
18 12 60 min
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Bożena O.
21 16 130 min
Duszone pieczarki z brukselką w Ghee

Duszone pieczarki z brukselką w Ghee

Melisa
26 18 35 min
Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe

Paulaa
22 13 45 min
Babeczki pomarańczowe

Babeczki pomarańczowe

helixpomatia
31 27 55 min
Jaja ze szpinakiem

Jaja ze szpinakiem

Zielenina
24 24 20 min
Sajgonki

Sajgonki

Jokan_eco
18 10 40 min
Owoce duszone w Ghee z jaglaną - rozgrzewające

Owoce duszone w Ghee z jaglaną - rozgrzewające

Zielenina
24 18 25 min
Makaron z porem i boczkiem

Makaron z porem i boczkiem

mariola.mk
25 15 30 min
Placki twarogowe

Placki twarogowe

miraga
19 16 10 min
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Kasia7212
20 13 50 min
Naleśniki

Naleśniki

Monika Dzięgielowska
19 13 25 min
Delikatny sernik z rosą na herbatnikach.

Delikatny sernik z rosą na herbatnikach.

Marta Kalamon
19 16 120 min
Cavatelli szpinakowe z sosem mięsnym

Cavatelli szpinakowe z sosem mięsnym

Tylko z Natury
23 15 40 min
Mus mirabelkowy z wanilią

Mus mirabelkowy z wanilią

Iwona Kuczer
19 11 60 min
Ogórki z chilli

Ogórki z chilli

Barbara Strużyna
20 15 200 min
Gulasz wegetariański fenkuł, cukinia, soczewica

Gulasz wegetariański fenkuł, cukinia, soczewica

Barbara Strużyna
30 17 45 min
Ryba po grecku

Ryba po grecku

Barbara Strużyna
22 15 70 min
Czekoladowe powidła śliwkowe

Czekoladowe powidła śliwkowe

Iwona Kuczer
27 13 120 min
Owoce na zimę - jagody

Owoce na zimę - jagody

Barbara Strużyna
20 11 60 min
Kompot wieloowocowy na zimę

Kompot wieloowocowy na zimę

Tylko z Natury
29 12 90 min
Kokosowe ciasto z czerwoną porzeczką

Kokosowe ciasto z czerwoną porzeczką

Szybko Tanio Smacznie
23 17 85 min
Jabłka na jęczmiennym biszkopcie

Jabłka na jęczmiennym biszkopcie

FAMILY
29 20 30 min
Truskawkowo-bananowa owsianka

Truskawkowo-bananowa owsianka

foodmania
23 15 15 min
Ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe

FAMILY
27 33 40 min
Bananowe kluski z cynamonem

Bananowe kluski z cynamonem

FAMILY
31 30 30 min
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

foodmania
21 9 60 min
Czekośliwka

Czekośliwka

Magdalena Nagler - foodmania
19 10 180 min
Miruna z piekarnika

Miruna z piekarnika

ewaeu.
21 16 45 min
Pasztet z wędzonej makreli

Pasztet z wędzonej makreli

ewaeu.
21 15 120 min
Owocowe curry ze słodkich ziemniaków z nutą kokosa

Owocowe curry ze słodkich ziemniaków z nutą kokosa

BIO PLANÈTE
27 19 0 min
Kapusta pak choi z tofu oraz nutą orzeszków ziemnych i chili

Kapusta pak choi z tofu oraz nutą orzeszków ziemnych i chili

BIO PLANÈTE
26 17 30 min
Makaron sojowy z dressingiem azjatyckim

Makaron sojowy z dressingiem azjatyckim

BIO PLANÈTE
26 15 30 min
Koktajl ala tzatziki z chia

Koktajl ala tzatziki z chia

Katarzyna Malewska
27 19 15 min
Ciasto ryżowo - truskawkowe

Ciasto ryżowo - truskawkowe

Kinga Bajcar
26 12 180 min
Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

tulipan
20 15 30 min
Raw batoniki bakaliowe- vegan, bez cukru i glutenu

Raw batoniki bakaliowe- vegan, bez cukru i glutenu

healthy-dreams
24 12 15 min
Skiełkowana fasolka mung :)

Skiełkowana fasolka mung :)

Zdrowie na języku
24 12 0 min
Warzywne sajgonki z sezamem i pastą z bobu

Warzywne sajgonki z sezamem i pastą z bobu

foodmania
26 11 35 min
Krystalizowane fiołki

Krystalizowane fiołki

_Olla_
22 19 120 min
Ozdobny makaron do rosołu

Ozdobny makaron do rosołu

_Olla_
22 17 45 min
Owocowa wegańska jaglanka bez cukru

Owocowa wegańska jaglanka bez cukru

_Olla_
21 12 15 min
Chlebki Pita

Chlebki Pita

_Olla_
23 12 120 min
Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

_Olla_
22 12 90 min
Jaglane brownie.

Jaglane brownie.

elapolo
26 15 0 min
Szybki torcik piankowy

Szybki torcik piankowy

_Olla_
23 13 60 min
Bakłażany na ostro

Bakłażany na ostro

_Olla_
24 14 60 min
Domowe lody kokosowo-truskawkowe

Domowe lody kokosowo-truskawkowe

My Chcemy Jeść
34 28 15 min
Knedle jaglane z nektarynkami

Knedle jaglane z nektarynkami

_Olla_
25 15 30 min
Pizza bianca z pomidorkami i szparagami

Pizza bianca z pomidorkami i szparagami

_Olla_
23 12 60 min
Marchewkowe babeczki z kremem straciatella

Marchewkowe babeczki z kremem straciatella

Magdalena Nagler - foodmania
22 12 50 min
Wegańska tarta z różą i malinami

Wegańska tarta z różą i malinami

foodmania
25 13 30 min
Udka kurczaka pieczone z warzywami.

Udka kurczaka pieczone z warzywami.

elapolo
22 15 0 min
Potrawka z kurczaka z zielonym groszkiem.

Potrawka z kurczaka z zielonym groszkiem.

elapolo
25 15 0 min
Makaron z soczewicy z warzywami

Makaron z soczewicy z warzywami

Magdalena Nagler - foodmania
25 17 30 min
Pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku

Pieczarki faszerowane serem owczym po rumuńsku

My Chcemy Jeść
25 21 45 min
Truskawkowo- buraczkowy chłodnik z makaronem

Truskawkowo- buraczkowy chłodnik z makaronem

foodmania
25 12 20 min
Lody bananowo-truskawkowe z nektarem kokosowym

Lody bananowo-truskawkowe z nektarem kokosowym

Magdalena Nagler - foodmania
22 16 15 min
Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

Zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa

My Chcemy Jeść
20 16 50 min
Jajka faszerowane wędzoną makrelą

Jajka faszerowane wędzoną makrelą

PrzepisyMargaretki
25 22 30 min
Jagielnik z chia i truskawkami

Jagielnik z chia i truskawkami

Magdalena Nagler - foodmania
19 14 180 min
Jabłkowe chipsy.

Jabłkowe chipsy.

elapolo
21 15 0 min
Koktajl truskawkowo-gryczany

Koktajl truskawkowo-gryczany

Iwona Kuczer
17 10 10 min
Rolki francuskie z serem i miętą

Rolki francuskie z serem i miętą

_Olla_
23 13 30 min
Brownie kasztanowe

Brownie kasztanowe

Iwona Kuczer
41 45 0 min
Dosa - indyjskie naleśniki z fasolką mung

Dosa - indyjskie naleśniki z fasolką mung

gotujwstylueko.pl
31 24 5 min
Pinakolada lody z koktajli

Pinakolada lody z koktajli

Zielone Koktajle
23 15 5 min
Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Na widelcu
22 13 180 min
Lody mango jogurtowe - najprostsze

Lody mango jogurtowe - najprostsze

Iwona Kuczer
20 11 15 min
Lody mango-banan :)

Lody mango-banan :)

Zdrowie na języku
23 14 10 min
Greckie lody z białą czekoladą

Greckie lody z białą czekoladą

Szybko Tanio Smacznie
26 12 180 min
Granita truskawkowa

Granita truskawkowa

Kinga Bajcar
23 12 0 min
Domowe lody mango lassi

Domowe lody mango lassi

Zielone Koktajle
35 32 60 min
domowe lody z koktajli

domowe lody z koktajli

Zielone Koktajle
25 16 5 min
Domowe lody kokosowe z truskawkami i kiwi

Domowe lody kokosowe z truskawkami i kiwi

Kinga Bajcar
25 9 30 min
Domowe lody daktylowe

Domowe lody daktylowe

Kinga Bajcar
28 13 180 min
Ciepłe lody

Ciepłe lody

Jolanta Okonek
20 9 40 min
Dietetyczne domowe lody

Dietetyczne domowe lody

Zielone Koktajle
29 15 5 min
Bananowe lody z kruszonym kakao

Bananowe lody z kruszonym kakao

Magdalena Nagler - foodmania
24 16 120 min
Schab po domowemu

Schab po domowemu

paulina2157
23 27 70 min
Domowy paprykarz z dorszem

Domowy paprykarz z dorszem

My Chcemy Jeść
20 15 60 min
Makowa jaglanka

Makowa jaglanka

healthy-dreams
42 18 20 min
Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą

Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą

Marek Zaremba
53 43 60 min
Wegański bigos z canihua

Wegański bigos z canihua

Magdalena Nagler - foodmania
22 11 180 min
Niby sernik na zimno

Niby sernik na zimno

Kinga Bajcar
25 10 180 min
Koktajl ananasowy z pokrzywą

Koktajl ananasowy z pokrzywą

Barbara Strużyna
29 23 15 min
Sezamowe ciasteczka z kaszki dla dzieci

Sezamowe ciasteczka z kaszki dla dzieci

Katarzyna Malewska
25 16 30 min
Surowe wege babeczki z masą czekoladowo-kokosową :)

Surowe wege babeczki z masą czekoladowo-kokosową :)

Zdrowie na języku
27 13 20 min
Ryżowe ciasto z lucumą i puddingiem waniliowym

Ryżowe ciasto z lucumą i puddingiem waniliowym

Magdalena Nagler - foodmania
19 12 60 min
Puder truskawkowy

Puder truskawkowy

robakowlife.blogspot.com
15 14 5 min
Omlet lniano-kokosowo-cynamonowy

Omlet lniano-kokosowo-cynamonowy

stopaa
21 10 10 min
Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki

Iwona Kuczer
20 17 30 min
Słodkie bułeczki z wiśniowym kisielem

Słodkie bułeczki z wiśniowym kisielem

Magdalena Nagler - foodmania
23 14 40 min
Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych

Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych

Na widelcu
61 46 15 min
Dietetyczny tort kawowy z jagodami goji

Dietetyczny tort kawowy z jagodami goji

Magdalena Nagler - foodmania
24 17 60 min

Nie znaleziono aktualności
które zostały polubione
przez użytkownika.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet