Owoce na zimę - jagody
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe,
Składniki:
cukier - 10 łyżek
Dodatkowe informacje:
Przepis ten jest autorstwa mojej mamy. Były to pierwsze przetwory, które w życiu zrobiłam. Z kilku powodów nadal je robię: jagody, to panaceum na wszelkie bóle brzucha w mojej rodzinie, wzmacniacz organizmu, dodatek do deserów, koktajli i podstawowy składnik zupy jagodowej.Łatwość przygotowania powoduje, że robię ok 60-80 słoiczków rocznie.
Podobnie postępuję z innymi owocami, których stanę się właścicielką a nie jestem w stanie przejeść ich z rodziną w sezonie. Dobrze w tej roli spisują się wiśnie, brzoskwinie, maliny (choć te tracą kolor) i królowa witaminy C czarna porzeczka, która jest wyjadana przez moją córkę prosto ze słoiczka.
Z 1 kg jagód mamy ok 10 małych słoiczków.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.