Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyIwona Żuczek Polubione
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Przeglądasz:
Polubione
Owsianka bananowo-jagodowa

Owsianka bananowo-jagodowa

Melanika
26 43 45 min
Jaglany krupnik ze strączkami i pokrzywą

Jaglany krupnik ze strączkami i pokrzywą

Dorota Rozbicka
17 30 30 min
Ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe

FAMILY
28 33 40 min
Leczniczy ocet z podagrycznika

Leczniczy ocet z podagrycznika

Nikita
19 25 15 min
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Renixx
27 22 70 min
Kawa z sokiem pomarańczowym

Kawa z sokiem pomarańczowym

A.Brava
3 1 15 min
Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

BeataCygi
3 1 30 min
Sałatka z szynką parmeńską

Sałatka z szynką parmeńską

Renixx
25 29 10 min
Pizza z boczniakami

Pizza z boczniakami

Renixx
22 30 90 min
Babka marchewkowa z orzechami

Babka marchewkowa z orzechami

Skoter
25 35 25 min
Kuskusianka, czyli kuskus na słodko

Kuskusianka, czyli kuskus na słodko

My Chcemy Jeść
27 16 15 min
Zupa z glonami WAKAME

Zupa z glonami WAKAME

Barbara Mulik
25 14 50 min
Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechów

Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechów

Magda Gaudyn
80 55 35 min
Proziaki

Proziaki

Iwona Żuczek
5 4 40 min
Kruche krówki czekoladowe

Kruche krówki czekoladowe

Agnieszka Nitsu AktywneZywienie
27 22 0 min
pakieciki z ciasta francuskiego

pakieciki z ciasta francuskiego

Renixx
24 29 0 min
Ciasto z borówką amerykańską

Ciasto z borówką amerykańską

gosia56
27 49 40 min
Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską

Ciasto z jeżynami i borówką amerykańską

Renixx
29 36 180 min
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi

Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi

Dagooshya
24 18 30 min
Chrupiące placki z cukinii i ziemniaków

Chrupiące placki z cukinii i ziemniaków

FAMILY
15 19 25 min
Konfitura z aronii i śliwek

Konfitura z aronii i śliwek

Renixx
22 26 180 min
Chleb lniany bez węglowodanów

Chleb lniany bez węglowodanów

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 6 10 min
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Elinka
39 31 80 min
Chleb bezglutenowy na zakwasie z mąką żołędziową i nasionami konopi

Chleb bezglutenowy na zakwasie z mąką żołędziową i nasionami konopi

Nikita
13 16 180 min
Pyszny dżem z jabłek

Pyszny dżem z jabłek

Renixx
23 30 100 min
Mini naleśniki z dynią i wanilią

Mini naleśniki z dynią i wanilią

Renixx
25 29 80 min
Zupa szpinakowa z jajkami

Zupa szpinakowa z jajkami

Renixx
20 32 30 min
Pasztet ze świeżych ryb

Pasztet ze świeżych ryb

Nikita
14 16 80 min
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej

Renixx
21 30 50 min
Klasyczne połączenie pomarańczy i banana, które nigdy się nie nudzi

Klasyczne połączenie pomarańczy i banana, które nigdy się nie nudzi

Zielone Koktajle
27 28 5 min
Tarta z kurczakiem i warzywami

Tarta z kurczakiem i warzywami

Renixx
28 32 180 min
Sos z boczniaków

Sos z boczniaków

Renixx
25 18 15 min
Nalewka na geranium

Nalewka na geranium

Nikita
12 12 20 min
Syrop z zielonych orzechów

Syrop z zielonych orzechów

Nikita
16 21 15 min
Babka o smaku pomarańczowym

Babka o smaku pomarańczowym

Bożena1960
5 8 60 min
Owoce pod orzechową kruszonką

Owoce pod orzechową kruszonką

smaczliwka.pl
17 11 10 min
Krajanka biszkoptowa w waflach

Krajanka biszkoptowa w waflach

Renixx
6 8 50 min
Zielony koktajl z dzikich chwastów na detox i wzmocnienie

Zielony koktajl z dzikich chwastów na detox i wzmocnienie

Nikita
18 26 10 min
Szarlotka egzotyczna z mango fit

Szarlotka egzotyczna z mango fit

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
12 8 60 min
Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido

Pomarańczowe muffiny z dynią hokkaido

Renixx
29 30 60 min
Sałata różności

Sałata różności

gosia56
26 42 0 min
Zupa krem z czerwonej soczewicy i mlekiem kokosowym

Zupa krem z czerwonej soczewicy i mlekiem kokosowym

TomCook
54 28 30 min
Domowa pasta waniliowa

Domowa pasta waniliowa

_Olla_
24 14 30 min
Kasza jęczmienna z boczniakami

Kasza jęczmienna z boczniakami

My Chcemy Jeść
23 14 40 min
Koktajl przeciw PMS

Koktajl przeciw PMS

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
5 4 5 min
Krem ze szparagów z pieczarkami

Krem ze szparagów z pieczarkami

mariola.mk
12 6 30 min
Herbatka ze świeżej pokrzywy

Herbatka ze świeżej pokrzywy

Barbara Strużyna
11 10 10 min
Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Wiosenna sałatka z białymi szparagami, awokado i brokułem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
10 6 10 min
Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki  w słoiku na wynos

Sałatka z czarną quinoa i z kiełkami rzodkiewki w słoiku na wynos

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 40 min
Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Omlet z młodymi ziemniakami i szparagami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 10 20 min
Babeczki drożdżowe z cynamonem i polewą serkową

Babeczki drożdżowe z cynamonem i polewą serkową

knowak
9 4 175 min
Domowy chleb wieloziarnisty

Domowy chleb wieloziarnisty

MagdalenaKK
10 8 180 min
Koktajl owocowy dla niej i  warzywny dla niego

Koktajl owocowy dla niej i warzywny dla niego

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 10 10 min
Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Zielona owsianka z migdałami i kiwi

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 7 10 min
Jaglany pasztet z warzywami i soczewicą

Jaglany pasztet z warzywami i soczewicą

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
15 8 60 min
Oczyszczenie i osłona dla jelit

Oczyszczenie i osłona dla jelit

Barbara Strużyna
9 6 15 min
Pasta z groszku zielonego

Pasta z groszku zielonego

Zuzanna Wiśniewska
11 8 5 min
Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Zielone muffinki matcha ze szpinakiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
9 6 40 min
Roladki z szynki z pastą chrzanową

Roladki z szynki z pastą chrzanową

Iwona Żuczek
7 3 30 min
Pyszny pszenny chlebek na maślance

Pyszny pszenny chlebek na maślance

Renixx
27 28 110 min
Kompot z owoców sezonowych

Kompot z owoców sezonowych

Barbara Strużyna
4 2 15 min
Wegetariański barszcz biały

Wegetariański barszcz biały

Dorota Rozbicka
22 36 30 min
Pudding z chia - nasion szałwii hiszpańskiej Bio

Pudding z chia - nasion szałwii hiszpańskiej Bio

Kinga Bajcar
59 39 15 min
Czekoladowe placuszki z mąki migdałowej :)

Czekoladowe placuszki z mąki migdałowej :)

Zdrowie na języku
22 12 15 min
Szybka surówka z marchewki i kiszonych ogórków

Szybka surówka z marchewki i kiszonych ogórków

Renixx
25 14 10 min
Sos z maślaków

Sos z maślaków

Barbara Strużyna
19 13 65 min
Sajgonki z grzybami mun

Sajgonki z grzybami mun

Barbara Strużyna
8 3 70 min
Kompot jabłkowy z porzeczkami

Kompot jabłkowy z porzeczkami

Barbara Strużyna
23 17 60 min
Pudding z nasionami chia i malinami

Pudding z nasionami chia i malinami

Iwona Żuczek
7 4 20 min
Herbata z tapioką

Herbata z tapioką

Iwona Żuczek
5 3 40 min
Suflet z kaszą manną

Suflet z kaszą manną

Barbara Strużyna
8 4 25 min
Gulasz z dzika

Gulasz z dzika

Tylko z Natury
27 16 150 min
Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką

Stokrotka
23 22 60 min
Kolorowa sałatka z sosem czosnkowym

Kolorowa sałatka z sosem czosnkowym

Renixx
24 28 20 min
Tajska zupa z cukinią i brokułem na mleku kokosowym

Tajska zupa z cukinią i brokułem na mleku kokosowym

Magda Gaudyn
48 35 30 min
Różowe kluski

Różowe kluski

dorotaR
31 33 0 min
Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Kinga Bajcar
41 36 180 min
Dressing ze świeżych ziół

Dressing ze świeżych ziół

Barbara Strużyna
8 5 10 min
Herbatka dla Kobiet

Herbatka dla Kobiet

Barbara Strużyna
5 5 10 min
Koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy

Barbara Strużyna
5 3 5 min
Deser truskawkowy

Deser truskawkowy

Barbara Strużyna
5 3 5 min
Naleśniki japońskie

Naleśniki japońskie

Barbara Strużyna
7 4 30 min
Sos warzywny z kurczakiem

Sos warzywny z kurczakiem

Barbara Strużyna
7 3 50 min
Szyszki krówkowe

Szyszki krówkowe

Barbara Strużyna
8 6 15 min
Chleb białkowy

Chleb białkowy

Barbara Strużyna
10 7 80 min
Zupa krem szparagowo - brokułowa

Zupa krem szparagowo - brokułowa

Barbara Strużyna
6 4 30 min
Jajecznica na boczku - śniadanie białkowo-tłuszczowe

Jajecznica na boczku - śniadanie białkowo-tłuszczowe

Barbara Strużyna
5 4 15 min
Czekolada superfood

Czekolada superfood

Barbara Strużyna
5 3 15 min
Rosół z kluseczkami keto

Rosół z kluseczkami keto

Barbara Strużyna
8 7 100 min
Jabłka pod orzechową kruszonką

Jabłka pod orzechową kruszonką

Barbara Strużyna
6 4 30 min
Zielony sok z kurkumą

Zielony sok z kurkumą

Barbara Strużyna
6 3 15 min
Ryż z krewetkami i łubinem

Ryż z krewetkami i łubinem

Barbara Strużyna
8 5 35 min
Chlebek białkowy - keto - vegański

Chlebek białkowy - keto - vegański

Barbara Strużyna
9 3 75 min
Placuszki kokosowe keto z serkiem

Placuszki kokosowe keto z serkiem

Barbara Strużyna
8 6 20 min
Keto danie w naleśniku

Keto danie w naleśniku

Barbara Strużyna
9 6 30 min
Ryż z kurczakiem i szpinakiem

Ryż z kurczakiem i szpinakiem

Barbara Strużyna
9 6 35 min
Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Barbara Strużyna
8 4 45 min
Syrop czosnkowy

Syrop czosnkowy

Barbara Strużyna
7 3 15 min
Bułki keto

Bułki keto

Barbara Strużyna
6 6 70 min
Karp w occie jabłkowym

Karp w occie jabłkowym

Barbara Strużyna
6 5 70 min
Oxymel, zwany starożytnym antybiotykiem

Oxymel, zwany starożytnym antybiotykiem

Nikita
13 14 15 min
Krokiety z ricottą i orzechami

Krokiety z ricottą i orzechami

gosia56
31 46 60 min
Domowe lody mango lassi

Domowe lody mango lassi

Zielone Koktajle
35 32 60 min
Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

Tylko z Natury
26 11 90 min
Czarna soczewica na gęsto

Czarna soczewica na gęsto

gotujwstylueko.pl
20 11 45 min
Ogórki małosolne z solą himalajską

Ogórki małosolne z solą himalajską

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
19 15 10 min
Ciasto miodowe z truskawkowym musem

Ciasto miodowe z truskawkowym musem

Renixx
4 4 120 min
Ciasteczka śniadaniowe ze słonecznikiem

Ciasteczka śniadaniowe ze słonecznikiem

Renixx
6 9 60 min
Schab z przyprawą do gyrosa

Schab z przyprawą do gyrosa

Renixx
3 2 60 min
Potrawka z fasolką szparagową

Potrawka z fasolką szparagową

Renixx
3 4 40 min
Ciasteczka morelowe bezglutenowe

Ciasteczka morelowe bezglutenowe

Nikita
5 4 30 min
Pasta z pieczonym topinamburem, tempehem i batatem zero waste

Pasta z pieczonym topinamburem, tempehem i batatem zero waste

Nikita
6 5 30 min
Nalewka na kwiatach akacji i bzu czarnego

Nalewka na kwiatach akacji i bzu czarnego

Nikita
5 4 15 min
Ocet mix wiosennych kwiatów

Ocet mix wiosennych kwiatów

Nikita
6 6 15 min
Ciasteczka z macadamia, wiśnią  i czekoladą

Ciasteczka z macadamia, wiśnią i czekoladą

Nikita
8 5 30 min
Oxymel antystres

Oxymel antystres

Nikita
5 4 15 min
Pasztet z kaczki z wołowiną i żurawiną

Pasztet z kaczki z wołowiną i żurawiną

Nikita
9 10 30 min
Pasta z tempehu z suszonymi pomidorami i kaparami

Pasta z tempehu z suszonymi pomidorami i kaparami

Nikita
7 4 15 min
Sałatka warstwowa z topinamburem

Sałatka warstwowa z topinamburem

Nikita
8 6 20 min
Kapuściane jabłuszko

Kapuściane jabłuszko

Zielone Koktajle
8 6 5 min
Czekoladowy koktajl bananowy

Czekoladowy koktajl bananowy

Zielone Koktajle
9 6 5 min
Zielone niemieckie spätzle (szpecle, kluski kładzione)

Zielone niemieckie spätzle (szpecle, kluski kładzione)

Nikita
6 6 35 min
Malinowy koktajl na skupienie

Malinowy koktajl na skupienie

Zielone Koktajle
7 8 5 min
Kwaśnica postna

Kwaśnica postna

Barbara Strużyna
14 13 80 min
Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Barbara Strużyna
13 10 40 min
Aromatyczny dżem z kumkwata

Aromatyczny dżem z kumkwata

Barbara Strużyna
9 7 60 min
Zupa warzywna brukselka-romanesco

Zupa warzywna brukselka-romanesco

Barbara Strużyna
8 6 35 min
Niebiańskie latte - Klitoria

Niebiańskie latte - Klitoria

Barbara Strużyna
6 6 5 min
Mozzarella serca na rukoli

Mozzarella serca na rukoli

Barbara Strużyna
10 8 10 min
Naleśniki po austriacku

Naleśniki po austriacku

Barbara Strużyna
7 6 35 min
Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Barbara Strużyna
5 3 40 min
Tatar z łososia i awokado

Tatar z łososia i awokado

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 13 10 min
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Bożena1960
12 18 90 min
Sałatka z żurawiną podana z tostem z chleba ciemnego bezglutenowego

Sałatka z żurawiną podana z tostem z chleba ciemnego bezglutenowego

MichalDabek
11 6 20 min
Spaghetti z łososiem z posypką z orzechów nerkowca

Spaghetti z łososiem z posypką z orzechów nerkowca

MichalDabek
12 6 20 min
Krem z kalafiora i mleka kokosowego z chipsami salami piccante i oliwą chili

Krem z kalafiora i mleka kokosowego z chipsami salami piccante i oliwą chili

MichalDabek
11 6 45 min
Szakszuka po góralsku

Szakszuka po góralsku

MichalDabek
11 6 20 min
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

MagdalenaKK
8 9 60 min
Zapiekanka jaglano-twarogowa z jeżynami i tymiankiem

Zapiekanka jaglano-twarogowa z jeżynami i tymiankiem

Nikita
6 6 60 min
Słodki koktajl owocowy

Słodki koktajl owocowy

Zielone Koktajle
8 8 5 min
Oxymel antybakteryjny z nasturcją

Oxymel antybakteryjny z nasturcją

Nikita
7 7 20 min
Blue Butterfly Pea Latte

Blue Butterfly Pea Latte

Barbara Strużyna
7 5 10 min
Pancakes z niebieską ricottą

Pancakes z niebieską ricottą

Barbara Strużyna
7 5 45 min
Flaczki z boczniaków, shiitake z miso

Flaczki z boczniaków, shiitake z miso

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
17 15 45 min
Klopsy w sosie z kaszą bulgur

Klopsy w sosie z kaszą bulgur

Iwona Żuczek
6 4 30 min
Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio

Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio

Kinga Bajcar
71 37 30 min
Papryki nadziewane

Papryki nadziewane

9anetka9
97 22 75 min
Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli

Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli

Na widelcu
127 60 50 min
Placki z mięsem i pieczarkami

Placki z mięsem i pieczarkami

Stokrotka
9 7 15 min
Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
21 16 100 min
Ocet z szyszek dzikiego chmielu

Ocet z szyszek dzikiego chmielu

Nikita
7 6 10 min
Kokosowe ciasteczka

Kokosowe ciasteczka

Renixx
5 6 20 min
Tołpyga z cebulą

Tołpyga z cebulą

Renixx
5 6 20 min
Kolorowy koktajl owocowy

Kolorowy koktajl owocowy

Renixx
7 10 15 min
Marynata barbecue

Marynata barbecue

Nikita
7 6 20 min
Likier z zielonych orzechów

Likier z zielonych orzechów

Nikita
6 4 20 min
Bigos staropolski

Bigos staropolski

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
6 4 200 min
Tagliatelle z mięsem i warzywami

Tagliatelle z mięsem i warzywami

Renixx
7 4 30 min
Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną

Drożdżówki z brzoskwiniami i marmoladą różaną

Renixx
7 8 60 min
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Nikita
8 7 60 min
Zapiekanka z ziemniaków i topinamburu z żółtnicą

Zapiekanka z ziemniaków i topinamburu z żółtnicą

Nikita
8 7 60 min
Kanapeczki z łososiem

Kanapeczki z łososiem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
7 4 10 min
Musztarda z suszem wigilijnym zero waste

Musztarda z suszem wigilijnym zero waste

Nikita
9 10 10 min
Tarta jabłkowo-serowa

Tarta jabłkowo-serowa

Nikita
7 6 90 min
Flambee z  burakami i śliwkami

Flambee z burakami i śliwkami

Nikita
7 5 45 min
Zapiekanka z topinamuru, batata i tempehu

Zapiekanka z topinamuru, batata i tempehu

Nikita
7 5 50 min
Kabaczek do picia

Kabaczek do picia

Zielone Koktajle
7 8 5 min
Żelazo w płynie

Żelazo w płynie

Zielone Koktajle
8 7 5 min
Chrzan Wielkanocny gotowany

Chrzan Wielkanocny gotowany

knowak
6 4 30 min
Grillowane szaszłyki z krewetkami

Grillowane szaszłyki z krewetkami

Renixx
4 6 30 min
Pierogi z egzotycznym nadzieniem

Pierogi z egzotycznym nadzieniem

Renixx
9 10 40 min
Sernik królewski z czekoladą

Sernik królewski z czekoladą

Paulina Jasińska
9 7 100 min
Dorsz z kurkami na puree z kalafiora

Dorsz z kurkami na puree z kalafiora

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
13 14 30 min
Jabłecznik z pianką

Jabłecznik z pianką

Renixx
4 6 90 min
Pizza z ajvarem i suszonymi pomidorami

Pizza z ajvarem i suszonymi pomidorami

Renixx
3 4 110 min
Babka topinamburowo-ziemniaczana z boczkiem i żółtnicą

Babka topinamburowo-ziemniaczana z boczkiem i żółtnicą

Nikita
8 8 95 min
Surówka z marchewki z chrzanem.

Surówka z marchewki z chrzanem.

Z kuchnią na pieńku
5 4 10 min
Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru

Mięso z kurczaka w skorupce z ajwaru

Renixx
4 2 60 min
Aromatyczna karkówka z piekarnika

Aromatyczna karkówka z piekarnika

Renixx
6 6 90 min
Orkiszowo-owsiane ciasteczka

Orkiszowo-owsiane ciasteczka

Renixx
6 4 40 min
Tosty inaczej

Tosty inaczej

Renixx
6 6 20 min
Deserowy torcik

Deserowy torcik

Renixx
4 4 60 min
Alzacka tarta z gruszkami i olejem orzechów włoskich

Alzacka tarta z gruszkami i olejem orzechów włoskich

BIO PLANÈTE
12 8 45 min
Tagliatelle w maślanym rozmarynowym sosie

Tagliatelle w maślanym rozmarynowym sosie

Nikita
11 11 15 min
Chleb samo ziarno

Chleb samo ziarno

paulina2157
66 56 55 min
Ciasto z ciecierzycy

Ciasto z ciecierzycy

Skoter
22 33 25 min
Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną

Jabłka zapiekane z kaszą jaglaną

Stokrotka
37 44 45 min
Puree z cieciorki- obiadowa alternatywa dla ziemniaków

Puree z cieciorki- obiadowa alternatywa dla ziemniaków

zyjezebyjesc
30 15 55 min
Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Tylko z Natury
24 12 40 min
Domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt naturalny

Barbara Strużyna
25 22 15 min
Arbuzowa galaretka z kolagenowym jogurtem

Arbuzowa galaretka z kolagenowym jogurtem

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
16 11 80 min
Zupa krem z soczewicy

Zupa krem z soczewicy

Iwona_
60 27 40 min
Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

paulina2157
27 35 70 min
Babeczki z nasionami chia

Babeczki z nasionami chia

FAMILY
27 26 40 min
Ciasto kakaowe z bitą śmietaną

Ciasto kakaowe z bitą śmietaną

Renixx
21 24 90 min
Kasza z warzywami w sosie pomidorowym

Kasza z warzywami w sosie pomidorowym

zyjezebyjesc
25 10 30 min
Risotto z batatem

Risotto z batatem

Nikita
8 7 40 min
Ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami pekan

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i orzechami pekan

Nikita
9 7 30 min
Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Owsiane ciasteczka z jabłkiem jak owsianka

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
5 6 30 min
Tagine z dynią

Tagine z dynią

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
8 5 30 min
Proteinowe śniadanie

Proteinowe śniadanie

biogol
11 6 5 min
Kawa bez laktozy z maca

Kawa bez laktozy z maca

Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
14 7 5 min
Jabłkowo bakaliowa rozgrzewająca jaglanka

Jabłkowo bakaliowa rozgrzewająca jaglanka

Katarzyna Malewska
20 15 60 min

Nie znaleziono aktualności
które zostały polubione
przez użytkownika.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet