Ocet z szyszek dzikiego chmielu
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
woda plus cukier (4 łyżki na 1 l wody)
Dodatkowe informacje:
Szyszki chmielowe, czyli owocostany chmielu posiadają liczne właściwości lecznicze. Najważniejszą ich właściwością jest działanie uspokajające, odprężające i nasenne. Może być stosowany jako napar lub ocet z wodą w okresach napięcia nerwowego i przy przejściowych problemach z zasypianiem. Poza tym szyszki chmielu mają działanie moczopędne, (poleca się je osobom z problemami układu moczowego), działanie przeciwbakteryjne, estrogenne. Może także złagodzić objawy klimakterium.Sposób przygotowania:
Przygotowujemy roztwór wody z cukrem, na 1 l wody 4 pełne łyżki cukru.
Zalewamy szyszki chmielu do 3/4 wysokości słoja.
Ocet ma bardzo długi termin przydatności. Przechowujemy go w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu.
Ocet chmielowy możemy pić z wodą (1 łyżeczka na szklankę wody), używać do lemoniad, sałatek czy innych dań.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.