Musztarda z suszem wigilijnym zero waste
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
owoce głogu po zrobieniu octu (przetarte) - 700 g
mus jabłkowy - 100 g
gorczyca biała i czarna (wcześniej namoczona, waga po dana po napęcznieniu) - 300-350 g
sól - 1,5-2 łyżki
pieprz - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Ja z reguły przygotowuję większą ilość gorczycy, oddzielnie białą, oddzielnie czarną, stoi sobie gotowa do użycia w lodówce (do miksowania kolejnych różnych musztard z użyciem przeróżnych owoców po occie).
Przecedziłam też ocet z owoców głogu olbrzymiego, a głóg przetarłam, aby pozbyć się pestek i dodałam do owoców z suszu. Dodatkowo odrobina musu jabłkowego (lub jabłka smażone, gotowane czy też pieczone). Wszystkie owoce należy umieścić w blenderze (najlepiej o dużej mocy), miksujemy tak aby były dobrze rozdrobnione i połączyły się w jednolitą masę. Następnie dodajemy gorczycę, cukier trzcinowy, sól i pieprz. Miksujemy na średnich obrotach, tak aby gorczyca nie była całkowicie zmiksowana, mają być widoczne spore kawałki gorczycy, można też pod koniec dodać 2-3 łyżki całej gorczycy. Na koniec dodajemy sól, pieprz i olej. Mieszamy do połączenia się składników. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.