Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym
Tylko z NaturyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Zawiera: jajka, mięso, wieprzowina
Składniki:
mięso wieprzowe (od szynki lub łopatka) - 700 g
jajo - 1 szt.
ryż - 1 szklanka
cebula - 1 szt.
sól morska, pieprz do smaku
pulpa pomidorowa lub przecier pomidorowy - 1 słoik
cukier szczypta
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Mięso wkładamy do miski, dodajemy ugotowany ryż, cebulę, jajko, pieprz, sól do smaku. Łączymy składniki w jednolitą masę. Nakładamy farsz na liść kapusty i zawijamy tak, by się nie wydostał na zewnątrz.
Gotowe gołąbki układamy szczelnie w garnku wyłożonym liśćmi kapust (tymi, które zostawiliśmy na samym początku) warstwami jedna na drugiej, zalewamy bulionem oraz pulpą pomidorową (lub 1l soku pomidorowego) i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Powstały sos doprawiamy solą i pieprzem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.