Wegetariański barszcz biały
Dorota RozbickaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
ziemniaki - 500 g
cebula - 1 szt.
marchew - 2 szt.
korzeń pietruszki - 2 szt.
plaster selera korzeniowego - 1 szt.
czosnek zabki - 2 szt.
liść lauowy - 2 szt.
sól himalajska do smaku
pieprz biały mielony do smaku
majeranek - 2 łyżeczki
jajka na twardo - 6 szt.
Napój ryżowo - kokosowy - 100 ml
oliwa - 3 łyżki
Dodatkowe informacje:
Barszcz biały to tradycyjna zupa wielkanocna przygotowywana na zakwasie z mąki pszennej.Zapraszam Was do wypróbowania jej w wegetariańskiej wersji.
Pyszna na święta i na co dzień!
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, myjemy. Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy minutę.
Zalewamy litrem wody, dodajemy seler, korzenie pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy aromatyczny wywar warzywny ok 30 min.
Wyjmujemy z zupy selera, cebulę i pietruszkę - miksujemy z odrobina wywaru na krem i zagęszczamy nim zupę.
Do wywaru dodajemy też zakwas na barszcz biały, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek. Zupę podgrzewamy, zabielamy napojem ryżowo - kokosowym, doprawiamy do smaku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.