Krokiety z kapustą i grzybami
Bożena1960Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mleko - 3 szklanki
woda gazowana - 2,5 szklanki
jajka - 4 szt.
mąka pszenna - 4 szklanki
sól - do smaku
olej - 4 łyżki
farsz:
kapusta kiszona - 700 g
pieczarki - 400 g
cebula duża - 1 szt.
sól i pieprz - do smaku
sól czosnkowa - 2 szczypty
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie ziarenka - 3 szt.
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania - trochę
jajka - 2 szt.
mleko - 1/5 szklanki
olej lub masło klarowne do smażenia - trochę
Sposób przygotowania:
Farsz:
Kapustę kiszoną wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości z listkiem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu odlewam wodę i odsączam kapustę na sitku.
Pieczarki obieram, kroję w półplasterki, a następnie podsmażam na oleju, dodaję obraną pokrojoną w kostkę cebulę i smażę do miękkości pieczarek. Do podsmażonych pieczarek dodaję odsączoną kapustę, chwilę jeszcze podsmażam i zdejmuję z ognia. (Gdyby kapusta była zbyt gruba, to możemy ją pokroić). Całość doprawiam solą, mielonym pieprzem oraz pieprzem czosnkowym dokładnie mieszam.
Przygotowanie krokietów:
Usmażone naleśniki rozkładam, na każdy naleśnik nakładam porcje farszu i zwijam krokiety, zakładam boki naleśnika do środka i zwijam w rulon, tak przygotowuję wszystkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki - krokiety panieruję w rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka, a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podaję do barszczu lub jako samodzielne danie.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.