
Krajanka biszkoptowa w waflach

Rodzaj posiłku: ciasta, desery, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, orzeszki ziemne, pszenica, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 4 szt.
mąka tortowa - 3 łyżki
budyń waniliowy bez cukru - 1 opakowanie
cukier - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa:
masło lub margaryna - 250 g
masło orzechowe - 5 łyżek
kakao ciemne - 2 łyżki
aromat rumowy - 0,5 łyżeczki
opcjonalnie spirytus lub sok z cytryny - 1-2 łyżka
Dodatkowo:
wiórki kokosowe - trochę
wafle - 4 szt.
Sposób przygotowania:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Do puszystej masy jajecznej delikatnie wmieszać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 27/38 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Do miski włożyć tłuszcz, wsypać cukier puder i utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo masło orzechowe, kakao, spirytus i aromat rumowy. Jeden andrut cienko posmarować masą, położyć na niego biszkopt. Następnie masą posmarować biszkopt i przykryć drugim andrutem, obciążyć deseczką. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Kroić w kwadraty 3x3 cm, brzegi smarować pozostałą masą i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.