
Chrupiące placki z cukinii i ziemniaków

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, jajka, pszenica, owies
Składniki:
4 większe ziemniaki
1 cebula
1 mniejsza marchewka
1 duże lub 2 mniejsze jajka
zmielone płatki owsiane 2 łyżki
majeranek 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
cukier do posypania ew. natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
Warzywa odstawić na 10 minut, odcisnąć na sicie z soku, zebrać skrobię z dołu i dodać do odciśniętych warzyw.
Cebulę i marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z cukinią i ziemniakami.
Dosypać mąkę, wbić jajka, dodać majeranek, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Smażymy na średnim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron .
Gotowe placki wykładać na papier kuchenny, by osączyć je z tłuszczu.
Placki posypujemy cukrem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.