Nalewka na geranium
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
wódka - 1 litr
Dodatkowe informacje:
Geranium ( anginowiec, anginka, pelargonia pachnąca) ma cytrynowy z nutą różaną zapach unoszący się, gdy jej dotkniemy lub rozetrzemy. Jest rośliną wieloletnią, może osiągnąć nawet metr wysokości, ma drobne różowe kwiaty zebrane w grona przypominające pelargonię oraz jasnozielone, powycinane liście i to właśnie one mają niezwykłe właściwości lecznicze: przeciwbakteryjne i antywirusowe, co sytuuje ją w gronie najcenniejszych roślin leczniczych.Zastosowanie geranium:
-okłady z liści przy bólach reumatycznych,
-przy bólu uszu można włożyć zgnieciony listek, który uśmierzy ból
- dodatek do herbaty da cytrusowy aromat.
-anginowiec może pomóc zlikwidować egzemy i liszaje ze skóry (należy dodać posiekaną garść liści do kąpieli)
-łagodzi infekcje dróg oddechowych,
-zmniejsza ból gardła,
-zmniejsza obrzęk błon śluzowych nosa podczas kataru,
-uśmierza ból głowy i nerwobóle,
-pomaga się odprężyć i uspokoić,
-dezynfekuje drobne ranki,
-zmniejsza obrzęk i swędzenie po ukąszeniach owadów
-odświeża oddech
-łagodzi ból zęba
- cytrusowy zapach w szafie - należy schować kilka liści do płóciennego woreczka i powiesić go tam, gdzie zapach jest pożądany,
- odstrasza muchy, muszki i komary (zapach, przyjemny dla nas, jest dla nich odstraszający)
Sposób przygotowania:
Zakręcić słoik i odstawić go w ciemne miejsce na miesiąc.
Od czasu do czasu potrząsać słoikiem.
Po miesiącu nalewkę przelać przez drobne sito do butelek.
Odstawić w ciemne miejsce. Nalewka jest już gotowa do spożycia.
Pijąc kilka kropelek dziennie nalewki, na przykład w herbacie, będzie działała ona wzmacniająco. Ponadto obniża ciśnienie krwi. Smarując stawy, skronie lub stłuczenia możemy pozbyć się bólu.
Przy przeziębieniu możemy pić 3 razy dziennie po łyżce lub dodać do herbaty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.