Oxymel antybakteryjny z nasturcją
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
miód akacjowy płynny - 200 g
Dodatkowe informacje:
Nasturcja (Tropaeolum majus) to ozdobny kwiat często uprawiany w naszych ogrodach. Pięknie rośnie i wygląda, kwitnie przez całe lato, a do tego jest rośliną jadalną o wielu właściwościach prozdrowotnych. Nasturcja wspomaga trawienie, poprawia przemianę materii, działa odkażająco, łagodzi kaszel i chrypkę. Jest także naturalnym antybiotykiem zwalczającym niektóre bakterie. Zawiera wiele soli mineralnych, witamin i olejków eterycznych, m. in. izotiocyjanian benzylu, który ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.https://www.poradnikzdrowie.pl/aktualnosci/nasturcja-wlasciwosci-lecznicze-kwiatu-nasturcji-jak-jesc-nasturcje
Sposób przygotowania:
Zastosowanie: 1 łyżka stołowa dziennie z wodą lub herbatką (letnią, nie gorącą).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.