![Pizza z ajvarem i suszonymi pomidorami](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2023-12/17641-photo-main.jpg)
Pizza z ajvarem i suszonymi pomidorami
![](/img/icon/default-user-32.jpg)
Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, drożdże, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
mąka tortowa - 30 dag
woda ciepła - 200 ml
drożdże świeże - 2 dag
sól himalajska - 1 łyżeczka
cukier - 0,5 łyżeczki
oliwa - 2 łyżki
Dodatki:
ajvar - 100 ml
pieczarki - 25 dag
oliwa - 1 łyżka
wędzony boczek - 5 dag
kiełbasa wiejska - 10 dag
suszone pomidory z ziołami - 4-5 szt.
ser żółty - 10 dag
mozzarella paluszki - 3 szt.
zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przełożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, uformować placek, przykryć ściereczką, odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto posmarować ajvarem, posypać ziołami prowansalskimi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.