Sajgonki z grzybami mun
Barbara StrużynaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): chińska
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: mięso, soja, strączkowe, sezam, grzyby, cytrusy, drób
Składniki:
filet z kurczaka - 400 g
sos sojowy mocny - 5 łyżek
kapusta młoda - 1/2 kg
cukinia - 250 g
cebula - 1 szt.
ząbki czosnku - 5 szt.
przyprawa chińska lub tajska - 2 łyżeczki
sok z limonki - 1 łyżka
syrop z agawy lub cukier trzcinowy - do smaku
papier ryżowy - 18 szt.
olej z ziaren sezamu - 3-4 łyżki
kapusta biała - 1/2 kg
marchew - 1 szt.
papryka - 1 kawałek
ocet ryżowy lub sok z limonki - 1 łyżka
oliwa z oliwek lub olej - 3 łyżki
syrop z agawy - 1 łyżeczka
Dodatki:
sos sojowy łagodny
sos słodko kwaśny
sezam - ziarna
Sposób przygotowania:
Doprawiamy sokiem z limonki i syropem z agawy. Próbujemy powstały na patelni sos i doprawiamy przyprawą, jeśli uznamy za konieczne. Wyłączamy gaz i czekamy aż wszystko trochę przestygnie.
Po dziesięciu sekundach wyciągamy papier, rozkładamy na desce i wkładamy farsz (1-3 łyżek, w zależności od tego jakie chcemy mieć sajgonki). Zawijamy jak krokiety.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.