Zapiekanka z ziemniaków i topinamburu z żółtnicą
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
topinambur - 8-10 szt.
żółtnica - 2 garści
szpinak nowozelandzki lub zwykły - garść
por jasne części - 150 g
czosnek - 2 ząbki
cebula - 1 szt.
Sos:
śmietanka 30% - 150 ml
sok z cytryny - 2 łyżeczki
sól - do smaku
pieprz - 1/2 łyżeczki
skrobia z tapioki - 1 łyżka
gałka muszkatołowa starta - 1/4 łyżeczki
ser cheddar starty - 50 g
słonecznik - 6-7 łyżek
masło klarowane - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Żółtlica drobnokwiatowa pochodzi z Ameryki Południowej, dziko rośnie w Andach, uważana za roślinę jadalną, ceniona za lecznicze działanie. Do Europy trafiła w XVIII stuleciu jako eksponat ogrodów botanicznych.Obecnie powszechnie występuje w ogrodach i na nieużytkach. Choć jest uważana za uciążliwy chwast, posiada cenne właściwości zdrowotne i odżywcze.
Ziele żółtnicy razem z kwiatami jest bogate w białko, witaminę C oraz liczne związki mineralne w tym znaczne ilości potasu, krzemu, wapnia, fosforu i magnezu, zawiera także beta karoteny, flawonoidy, garbniki i polifenole.
Właściwości żółtnicy: działa żółciopędnie i żółciotwórczo, pobudza wydalanie złogów żółciowych, pobudza procesy detoksykacji i oczyszczania jelit, reguluje wypróżnienia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.