• Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... możesz uniknąć ziarenek gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego w bigosie, zalewie, zupie czy gulaszu? Wystarczy do gotowanej potrawy wrzucić powieszoną na łańcuszku bądź dratwie metalową kulę- zaparzacz do herbaty liściastej, wypełnioną ziarenkami przypraw. Oczywiście unikamy takich na rączce z tworzywa sztucznego.
  • Czy wiesz, że... konjac, to składnik dietetycznych dań znanych w Japonii od wieków. Jadalny korzeń wykorzystywany jest do wytwarzania mąki i makaronu. Makaron konjac jest źródłem błonnika roślinnego zwanego glukomannan. Zawarte w nim włókna pokarmowe hamują wchłanianie tłuszczów i cukrów oraz absorbują wodę. Daje uczucie sytości na kilka godzin. Zawiera on o 95% mniej kalorii od zwykłego makaronu (w 100g makaronu konjac jest tylko 9 kcal). Jest on wymarzonym produktem dla osób dbających o linię i chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Makaron nie posiada szczególnych walorów smakowych, ale łatwo wchłania aromat dodanych przypraw i innych składników. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
  • Czy wiesz, że... Za czasów naszych babć olej lniany był stosowany na porządku dziennym. Dlatego ludzie w tamtych czasach byli zdrowi, silni i odporni.
  • Czy wiesz, że... glutaminian sodu ma smak? Tak, nosi on nazwę „UMAMI”, czasem opisywany jest również jako „rosołowy” lub „mięsny” i jest jednym z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka.
  • Czy wiesz, że... kokos ma oczy? Każdy widział charakterystyczne oczka na orzechu kokosowym, co ciekawe jedno z nich to miejsce, gdzie skorupa jest cieńsza, żeby młody kokos swobodnie mógł kiełkować.
  • Czy wiesz, że... banany mogą świecić w ciemności? Z powodu degradacji chlorofilu prowadzącej do nagromadzenia się fluorescencyjnej substancji na skórze owocu, banany świecą pod wpływem promieni UV.
  • Czy wiesz, że... Austriacy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy zjadają 2,4 kg miodu / osobę rocznie. Amerykanie 3,2 kg miodu / osobę rocznie. A w Polsce tylko rocznie przypada 0,21 kg na jedną osobę.
  • Czy wiesz, że... wrzucając korek od wina do gotującego się kalafiora, ograniczysz brzydki zapach, który wydziela się podczas tej czynności?
  • Czy wiesz, że... orzechy pekan zawierają najwięcej cynku wśród orzechów, poprawiają męską płodność, wpływają na produkcję testosteronu. Witamina K zawarta w orzechach pomaga kobietom ograniczyć zbyt duże krwawienie menstruacyjne. To jedne z najdroższych orzechów świata, na szczęście wystarczy mała garstka.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki zawiera duże ilości - prowitaminy A (beta-karoten) odpowiedzialnej m.in. za prawidłowe widzenie; - witaminy C (4 razy więcej niż w kapuście kiszonej), dodawajmy ją do nieco przestudzonych potraw lub spożywajmy bez podgrzewania ponieważ poddana obróbce termicznej szybko się utlenia i traci swoje właściwości; - magnezu będącego składnikiem chlorofilu (barwnik nadający kolor zielony)podobnego w swej strukturze do hemoglobiny, podnosi efektywność serca. Natka pietruszki jest polecana przy problemach z pęcherzem, wykazuje działanie moczopędne i antyseptyczne. Przynosi ulgę w bólach miesiączkowych. Maskuje nieświeży oddech np. po spożyciu czosnku. Pobudza wydzielenie śliny i soku żołądkowego co z kolei ułatwia trawienie.
  • Czy wiesz, że... świeży imbir wspomaga trawienie, zmniejsza łakninie, przyspiesza proces odchudzania. Według medycyny indyjskiej - ajurwedzie imbir "wznieca trawienny ogień", przyspiesza metabolizm. Enzymy zawarte w nim zwiększają ilość śliny i enzymów trawiennych.
  • Czy wiesz, że... dlaczego żółtko czasem jest sine? Jeśli gotujemy zbyt długo jajka, powstaje charakterystyczny szaro-zielony nalot, jest to wynikiem reakcji we wnętrzu jajka dwóch pierwiastków: siarki i żelaza. Reakcja zazwyczaj zachodzi, gdy gotujemy jajka dłużej, niż 10 min. Nalot ten nie jest szkodliwy, choć wielu osobom odbiera apetyt, a podobno nawet obniża wartość odżywczą jaj.
  • Czy wiesz, że... jeśli chcesz pohamować swój apetyt przystrój swój stół niebieskim obrusem i innymi dodatkami w tym kolorze. Najlepiej jedz z niebieskiego talerzyka. Kolory stymulują poszczególne części autonomicznego układu nerwowego, który wpływa na metabolizm i wydzielanie hormonów. I tak niebieski chłodzi jak woda oraz ułatwia przemianę materii. Dobrze się w takim razie sprawdzi porcelana angielska, rosyjska lub nasze rodzime ludowe wzory.
  • Czy wiesz, że... okara, to są pozostałości stałe po zrobieniu mleka sojowego. Okara zwiera mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Możesz ją użyć do wykonania sernika, pizzy lub innych potraw zwłaszcza wegańskich.
  • Czy wiesz, że... kokos nie jest orzechem? To co kupujemy w sklepie jest pestką owoca, pozbawioną owocni, czyli cienkiej skórki i grubej warstwy włókien.
  • Czy wiesz, że... Największa cytryna na świecie ważyła aż 5,26 kg? Rekordzistka wyrosła w Izraelu w 2003 roku i została wpisana do Księgi Rekordów Guinnessa.
  • Czy wiesz, że... banany nie rosną na drzewach i są jagodami? Bananowce są ogromnymi bylinami, zamiast pnia mają prostą, liściastą łodygę, która wydaje kwiaty i owoce.
  • Czy wiesz, że... czystek, to skarbnica polifenoli, w 100 gramach produktu jest 7,39 gram polifenoli, to bardzo dużo. Mamy zatem do czynienia z prawdziwą bombą polifenolową. A jak wiemy polifenole, to są związki naturalnie występujące w roślinach, stanowią największą grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które wykazują dobroczynne działanie na organizm ludzki. Pijmy na zdrowie.
  • Czy wiesz, że... orkisz, to też pszenica ale ma nad nią przewagę: orkisz nie został poddany licznym zmianom jak to mamy miejsce w przypadku pszenicy, która dając znacznie większe plony wyparła orkisz z rynku. Orkisz ma więcej w stosunku do pszenicy: pełnowartościowego białka; lepiej przyswajalnego glutenu; więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, E i D; Orkisz jest również podstawą kuchni Świętej Hildegardy z Bingen, która uważała to zboże, kasztany jadalne oraz koper włoski za jedyne w pełni przyswajalne przez człowieka produkty spożywcze.
  • Czy wiesz, że... Wyrzucenie pestki awokado, to zwykłe marnotrawstwo. Ususz ją, zetrzyj na tarce i posyp posiłek a dodasz wiele wartościowych składników do swojej potrawy. Nie jest trująca.
  • Czy wiesz, że... sól różowa himalajska jest solą morską, chociaż jest wydobywana na wysokości 4000 m.n.p. morza? Spowodowane jest to ruchami tektonicznymi, które wypiętrzają Himalaje od setek milionów lat. Kiedyś w tym miejscu znajdowało się prehistoryczne morze, w tym czasie też powstały złoża, które w późniejszym czasie „powędrowały” do góry!
  • Czy wiesz, że... Aby przekrojone awokado nie zbrązowiało, wystarczy zostawić w nim pestkę i schować do lodówki.
  • Czy wiesz, że... miasto Chicago w USA wzięło nazwę od czosnku? Nazwa miasta pochodzi od słowa Chicagaoua, które w języku Indian oznacza czosnek.
  • Czy wiesz, że... Cykoria to warzywo zimowe, uprawiane z dala od światła. Uważane kiedyś za roślinę magiczną, ze względu na swoją bladość i kruchość. Używana przez osoby parające się czarną magią wzbudzała w ludziach obawy. Do dnia dzisiejszego funkcjonuje stwierdzenie "mieć cykora" co oznacza bać się. Warto ją włączyć do diety, dobra zarówno jako przekąska jak i składnik sałatek lub surówek. Pobudza apetyt i wątrobę do wydzielania większej ilości żółci. Poprawia trawienie, funkcjonowanie nerek. Skarbnica potasu, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1, B2 i kwasu foliowego.
  • Czy wiesz, że... ekologiczne warzywa mogą być ogromne? Kalafior o wadze 14 kg, brokuł 15 kg, marchew 9,5 kg i kapusta 35 kg zostały wyhodowane przez jednego człowieka. Te i 3 inne rekordy w świecie warzyw - gigantów należą do Johna Evansa z Alaski. Sekret Johna to zdrowa, czysta gleba i organiczny kompost. Niby mało, a tak wiele. Trzymamy za niego kciuki!
  • Czy wiesz, że... sposób chowu kur wyczytasz z … jajka. Pierwszy symbol na numerze wybitym na jaju oznacza sposób chowu kur, od których pochodzi, 0 - chów ekologiczny, 1 – wolny wybieg, 2 - chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Im niższa cyfra tym kurki mają lepsze życie!
  • Czy wiesz, że... kiszenie (proces fermentacji) to rozkład cukrów zawartych w warzywach lub produktach mlecznych na kwas mlekowy. Odbywa się on przy użyciu bakterii kwasu mlekowego. Przy poprawnie przeprowadzonej fermentacji obniża się pH kiszonki i nie rozwijają się procesy gnilne. Kiszeniu możemy poddawać prawie wszystkie warzywa ale warzywa z wysoką zawartością cukrów łatwiej poddają się procesowi fermentacji. Najczęściej używane to kapusta, ogórek, marchew, burak, seler, pietruszka. Warzywa kiszone oraz soki z warzyw kiszonych charakteryzują się niską kalorycznością i sole mineralne są łatwiej przyswajalne. Bakterie mlekowe biorą udział w trawieniu spożywanych przez człowieka pokarmów, wytwarzają witaminy i kwasy organiczne, które są wchłaniane z przewodu pokarmowego do organizmu. Bakterie te biorą udział w rozkładzie substancji toksycznych i rakotwórczych, hamują wzrost patogenów, wzmacniają układ immunologiczny. Kiszonki najlepiej stosować jako przekąski między posiłkami, przechowywać w lodówce.
  • Czy wiesz, że... czarna sól pachnie jajem? Charakterystyczny zapach zawdzięcza zawartości siarczku żelaza. Dlatego w kuchni roślinnej możemy użyć jej, by nadać daniu jajeczny aromat.
  • Czy wiesz, że... produkty będące wynikiem fermentacji to nie tylko kiszona kapusta ale również: tempeh - sfermentowane ziarna soi, produkt charakterystyczny dla kuchni indonezyjskiej, zamiennik mięsa i nabiału w kuchni wegetariańskiej; chleb - najwyższej jakości pieczywo rośnie dzięki zakwasowi; jogurt, kefir, - mleko poddane zakwaszeniu; miso - charakterystyczna dla kuchni japońskiej gęsta pasta ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu, soli oraz drożdży piwo, wino, cydr - w wyniku fermentacji powstaje alkohol; kimchi - kuchnia koreańska - produkt na bazie kiszonki z kapusty pekińskiej, rzepy lub ogórka z dodatkiem papryczki chilli kombucza – napój uzyskiwany ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany warzywa i owoce - soki i kiszone warzywa oraz owoce
  • Czy wiesz, że... największa cukinia ważyła 65 kg i została wyhodowana w Anglii!
Jesteś tu:Strona głównaPrzepisyCzarna soczewica na gęsto
Zaawansowana wyszukiwarka przepisów
- wybierz -
  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
  • 0
  • 15
  • 30
  • 45
  • 60
  • 75
  • 90
  • 105
  • 120
  • 135
  • 150
  • 165
  • 180
  • 195
  • 210
Czarna soczewica na gęsto

Czarna soczewica na gęsto

gotujwstylueko.pl

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski

Kuchnia (region): indyjska - hinduska

Specjalne: na zimę (rozgrzewające)

Użyte składniki: wegetariańskie

Zawiera: orzechy wszystkie, strączkowe

18 osób lubi to
10 zobacz komentarze

Warto wiedzieć:

45 min. 2 porcje

Składniki:

soczewica czarna beluga BIO - 1 szklanka
mleko kokosowe terrasana - 400 ml
curry - 3 łyżki
papryka ostra - 2 łyżki
czosnek - 3 ząbki
imbir mielony - 2 łyżki
pieprz kajeński - 1 łyżka
orzechy nerkowca BIO - 10 g
sól - 1 szczypta
olej kokosowy BIO - 1 łyżka

Dodatkowe informacje:

Danie doskonale pasuje do ryżu ugotowanego na sypko. Podajemy soczewicę z sałatą lub kolorową sałatką warzywną, np. z marchwi i kapusty pekińskiej.

Sposób przygotowania:

KROK 1:  Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w świeżej wodzie przez ok. 25 min. Solimy dopiero w momencie kiedy soczewica będzie miękka. Odparowujemy nadmiar wody.
KROK 2:  Przyprawy oraz posiekany czosnek dokładnie ze sobą mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym przez ok. 3 min.
KROK 3:  Następnie wrzucamy soczewicę oraz orzechy nerkowca, zalewamy całość mlekiem kokosowym. Gotujemy jeszcze ok. 10 min.

Smacznego!
18 osób lubi to Zgłoś błędy w przepisie
Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim i zgarnij punkty!

Eko-produkty do wykorzystania w przepisie

  • PAPRYKA OSTRA MIELONA BIO 90 g - DARY NATURY

    Więcej o produkcie na stronie

    PAPRYKA OSTRA MIELONA BIO 90 g - DARY NATURY

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CHILI (PIEPRZ CAYENNE) BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Więcej o produkcie na stronie

    CHILI (PIEPRZ CAYENNE) BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • PRZYPRAWA CURRY INDYJSKIE BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Więcej o produkcie na stronie

    PRZYPRAWA CURRY INDYJSKIE BIO 50 g - LEBENSBAUM

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • CZOSNEK ŚWIEŻY BIO (około 0,20 kg)

    Więcej o produkcie na stronie

    CZOSNEK ŚWIEŻY BIO (około 0,20 kg)

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • IMBIR MIELONY BIO 40 g - LEBENSBAUM

    Więcej o produkcie na stronie

    IMBIR MIELONY BIO 40 g - LEBENSBAUM

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • COCONUT MILK - NAPÓJ KOKOSOWY BEZ GUMY GUAR W PUSZCE (22 % TŁUSZCZU) BIO 200 ml - TERRASANA

    Więcej o produkcie na stronie

    COCONUT MILK - NAPÓJ KOKOSOWY BEZ GUMY GUAR W PUSZCE (22 % TŁUSZCZU) BIO 200 ml - TERRASANA

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 200 ml - BIO PLANETE

    Więcej o produkcie na stronie

    OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 200 ml - BIO PLANETE

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • ORZECHY NERKOWCA BIO 100 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    ORZECHY NERKOWCA BIO 100 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SOCZEWICA CZARNA BELUGA BIO 400 g - BIO PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SOCZEWICA CZARNA BELUGA BIO 400 g - BIO PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

  • SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA GRUBO MIELONA 1 kg - CRYSTALLINE PLANET

    Więcej o produkcie na stronie

    SÓL HIMALAJSKA RÓŻOWA GRUBO MIELONA 1 kg - CRYSTALLINE PLANET

    Zobacz inne przepisy z tym produktem

    Więcej o produkcie na stronie

Zobacz więcej produktów

Zobacz inne przepisy Użytkownika gotujwstylueko.pl

  • Pulpeciki warzywno-tuńczykowe

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka ze słonecznikiem

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka basmati

     gotujwstylueko.pl
  • Pełnoziarniste bułeczki amarantusowe

     gotujwstylueko.pl
  • Fasolka w zielonym sosie

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka z quinoa

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka z młodej cukinii

     gotujwstylueko.pl
  • Kutia

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka z kozim serem

     gotujwstylueko.pl
  • Soczewica w sosie imbirowo-cytrynowym

     gotujwstylueko.pl
  • Posypka kokosowa

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka z czerwonym ryżem

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka z buraków z orzechami

     gotujwstylueko.pl
  • Sezamki

     gotujwstylueko.pl
  • Naleśniki orkiszowo-gryczane

     gotujwstylueko.pl
  • Kolorowa sałatka z orzechami

     gotujwstylueko.pl
  • Tort piernikowo - pomarańczowy

     gotujwstylueko.pl
  • Kotleciki z fasoli

     gotujwstylueko.pl
  • Fasolka adzuki z rodzynkami i jabłkami

     gotujwstylueko.pl
  • Kuskus z bakaliami

     gotujwstylueko.pl
  • Ciastka otrębowe z miodem, suszoną żurawiną i czekoladą

     gotujwstylueko.pl
  • Norymberskie pierniczki

     gotujwstylueko.pl
  • Ryż na słodko z bakaliami i bananami

     gotujwstylueko.pl
  • Soja zapiekana w sosie beszamelowym

     gotujwstylueko.pl
  • Orkisz czosnkowy z kiełkami

     gotujwstylueko.pl
  • Wiosenne pierogi z botwinką

     gotujwstylueko.pl
  • Banany smażone w wiórkach kokosa

     gotujwstylueko.pl
  • Deser morelowy

     gotujwstylueko.pl
  • Młoda kapusta z rodzynkami

     gotujwstylueko.pl
  • Placek kukurydziany z warzywami

     gotujwstylueko.pl
  • Kuskus z fasolką szparagową, ananasem, czerwoną cebulą i pestkami dyni

     gotujwstylueko.pl
  • Pomidorki cherry nadziewane pastą z tuńczyka

     gotujwstylueko.pl
  • Poranna owsianka

     gotujwstylueko.pl
  • Makaron kokosowo-gruszkowy na ostro

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa szpargowo-soczewicowa

     gotujwstylueko.pl
  • Jabłka z otrębami na ciepło

     gotujwstylueko.pl
  • Halawa

     gotujwstylueko.pl
  • Nitki To-Fu w sosie sojowym z papryką i selerem

     gotujwstylueko.pl
  • Bakalie w roli głównej, czyli wigilijny kompot

     gotujwstylueko.pl
  • Babeczki renifery Rudolfy

     gotujwstylueko.pl
  • Keks bananowy z migdałami i krówkami

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka z kapusty pekińskiej i To-Fu

     gotujwstylueko.pl
  • Pasta noworoczna

     gotujwstylueko.pl
  • Różowy ryż

     gotujwstylueko.pl
  • Pełnoziarniste risotto z cukinią

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasteczka z tahiną

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa z czerwonej soczewicy

     gotujwstylueko.pl
  • Śledź pod świąteczną kołderką

     gotujwstylueko.pl
  • Ryż na słodko-kwaśno

     gotujwstylueko.pl
  • Ryż ze szpinakiem

     gotujwstylueko.pl
  • Piernik bezglutenowy z powidłami

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasteczka otrębowe

     gotujwstylueko.pl
  • Placuszki z fasolki mung

     gotujwstylueko.pl
  • Piernik staropolski

     gotujwstylueko.pl
  • Curry rybne (Macher Jhol)

     gotujwstylueko.pl
  • Szarlotka z jagodami goji

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa pikantno-kwaśna z To-Fu

     gotujwstylueko.pl
  • Placek rabarbarowo-daktylowy

     gotujwstylueko.pl
  • Amarantusik

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka z czarnym sezamem

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasto orzechowo - czekoladowe

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa pomidorowa z To-Fu

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasto migdałowe

     gotujwstylueko.pl
  • Bigos

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa z To-Fu gotowana na żeberkach

     gotujwstylueko.pl
  • Pierogi z makiem

     gotujwstylueko.pl
  • Kleik ryżowy z migdałami i pyłkiem kwiatowym

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka z soczewicą Dupuy

     gotujwstylueko.pl
  • Pascha Wielkanocna z kardmonem

     gotujwstylueko.pl
  • Świąteczne ciasto drożdżowe z bakaliami

     gotujwstylueko.pl
  • Pierogi z makiem i suszonymi śliwkami

     gotujwstylueko.pl
  • Tortilla

     gotujwstylueko.pl
  • Korzenno-miodowa rolada biszkoptowa z kremem z masła, serka mascarpone i suszonych owoców

     gotujwstylueko.pl
  • Biały ryż z małżami i ananasem

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasteczka kawowe

     gotujwstylueko.pl
  • Keks z bakaliami

     gotujwstylueko.pl
  • Płatki jęczmienne z ananasem

     gotujwstylueko.pl
  • Bakaliowe kasztanki

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasto pomarańczowo-migdałowe

     gotujwstylueko.pl
  • Gotowany orkisz

     gotujwstylueko.pl
  • Mus morelowy

     gotujwstylueko.pl
  • Warzywa z sezamem

     gotujwstylueko.pl
  • Deser ryżowy z migdałami

     gotujwstylueko.pl
  • Kasza jęczmienna z grzybami

     gotujwstylueko.pl
  • Pikantna sałatka mandarynkowa

     gotujwstylueko.pl
  • Babka herbaciana

     gotujwstylueko.pl
  • Placki z mąki groszkowej

     gotujwstylueko.pl
  • Muffiny orkiszowe z żurawiną

     gotujwstylueko.pl
  • Dosa - indyjskie naleśniki z fasolką mung

     gotujwstylueko.pl
  • Makowiec krucho-drożdżowy

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa japońska Miso z To-Fu

     gotujwstylueko.pl
  • Deser bananowo - migdałowy

     gotujwstylueko.pl
  • Marmolada śliwkowo-imbirowa

     gotujwstylueko.pl
  • Tosty francuskie z plastrami pomarańczy w czekoladzie

     gotujwstylueko.pl
  • Pancakes z rodzynkami i żurawiną

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa strączkowo-dyniowa,

     gotujwstylueko.pl
  • Bób ze słonecznikiem

     gotujwstylueko.pl
  • Kruszonka śliwkowa z orzechami

     gotujwstylueko.pl
  • Sałata balsamico z orzechami

     gotujwstylueko.pl
  • Kluski Indian Zuni

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasteczka orkiszowe

     gotujwstylueko.pl
  • Razowe ciastka śliwkowe

     gotujwstylueko.pl
  • Deser ryżowy na mleku (Payesh)

     gotujwstylueko.pl
  • Naleśniki różane

     gotujwstylueko.pl
  • Wystrzałowe marchewki

     gotujwstylueko.pl
  • Zimowe warzywa z płatkami

     gotujwstylueko.pl
  • Cynamonowiec z bakaliami

     gotujwstylueko.pl
  • Mieszanka orzechowa

     gotujwstylueko.pl
  • Kasza gryczana palona

     gotujwstylueko.pl
  • Deser serowy z morwami

     gotujwstylueko.pl
  • Świąteczne ciasto bakaliowe

     gotujwstylueko.pl
  • Muffiny piernikowe

     gotujwstylueko.pl
  • Omlet kasztanowy z syropem klonowym

     gotujwstylueko.pl
  • Omlety kukurydziane

     gotujwstylueko.pl
  • Gryczanki z gruszką i morwami

     gotujwstylueko.pl
  • Białe ciasto z bakaliami

     gotujwstylueko.pl
  • Florentyńskie ciasteczka

     gotujwstylueko.pl
  • Pasta z zielonego grochu

     gotujwstylueko.pl
  • Marchewkowe barfi z bakaliami

     gotujwstylueko.pl
  • Kasza jaglana zapiekana z bakaliami

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa-krem z dyni

     gotujwstylueko.pl
  • Strucla z makiem (makowiec)

     gotujwstylueko.pl
  • Mapo To-Fu na ostro

     gotujwstylueko.pl
  • Granola z gorącymi malinami

     gotujwstylueko.pl
  • Daktylowy sos

     gotujwstylueko.pl
  • Kuskus z warzywami

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

     gotujwstylueko.pl
  • Fikuśne, bezglutenowe, ciasto dyniowe

     gotujwstylueko.pl
  • Pasta z orzechów laskowych

     gotujwstylueko.pl
  • Dal - soczewica curry

     gotujwstylueko.pl
  • Buraki z żurawiną

     gotujwstylueko.pl
  • Płatki prażone z malinami

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa zimowa

     gotujwstylueko.pl
  • Granola

     gotujwstylueko.pl
  • Chlebek cukiniowy z orzechami i rodzynkami

     gotujwstylueko.pl
  • Muffinki amarantusowe

     gotujwstylueko.pl
  • Świąteczne ciasteczka gwiazdeczki

     gotujwstylueko.pl
  • Ciastka owsiane z bakaliami

     gotujwstylueko.pl
  • Wafle karobowe

     gotujwstylueko.pl
  • Pudding ryżowy z rodzynkami i orzechami nerkowca

     gotujwstylueko.pl
  • Świąteczne ciasteczka z suszonymi owocami pachnące wanilią

     gotujwstylueko.pl
  • Zapiekanka amarantusowa z warzywami

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka z To-Fu wędzonego

     gotujwstylueko.pl
  • Soczewica z boczniakami

     gotujwstylueko.pl
  • Piernik orkiszowy

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasto marchewkowe

     gotujwstylueko.pl
  • Biscotti

     gotujwstylueko.pl
  • Piernik marchewkowy

     gotujwstylueko.pl
  • Chleb pszenno-żytni

     gotujwstylueko.pl
  • Jabłka pieczone z figami

     gotujwstylueko.pl
  • Pierożki gryczane z twarogiem i orzechami

     gotujwstylueko.pl
  • Ryż czarny z kiełkami

     gotujwstylueko.pl
  • Sałatka śródziemnomorska z kus kus

     gotujwstylueko.pl
  • Smażony ryż (Bhat Bhaja)

     gotujwstylueko.pl
  • Płatki z grzybami mung

     gotujwstylueko.pl
  • Risotto jarskie na ostro

     gotujwstylueko.pl
  • To-Fu z młodymi porami

     gotujwstylueko.pl
  • Penne z sosem pomidorowo-grzybowym

     gotujwstylueko.pl
  • Pasztet z żurawiną

     gotujwstylueko.pl
  • Bigos ze śliwkami

     gotujwstylueko.pl
  • Żur

     gotujwstylueko.pl
  • Ryż w curry z orzechami nerkowca

     gotujwstylueko.pl
  • Wiosenny kurczak

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasteczka owsiane

     gotujwstylueko.pl
  • Piernik na ciemnym piwie

     gotujwstylueko.pl
  • Kotleciki warzywne

     gotujwstylueko.pl
  • Muffiny

     gotujwstylueko.pl
  • Potrawka z fasolką Kidney

     gotujwstylueko.pl
  • Burger z migdałów, słonecznika i orzeszków

     gotujwstylueko.pl
  • Wermiszel na słodko

     gotujwstylueko.pl
  • Pudding z kaszy jaglanej

     gotujwstylueko.pl
  • Pierogi z makiem i sosem waniliowym

     gotujwstylueko.pl
  • Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

     gotujwstylueko.pl
  • Chlebek bananowy

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasteczka cytrynowo-migdałowe

     gotujwstylueko.pl
  • Płatki z jagodami

     gotujwstylueko.pl
  • Jabłka korzenne pod lekką pierzynką

     gotujwstylueko.pl
  • Sos cebulowy

     gotujwstylueko.pl
  • Fasolka czarna

     gotujwstylueko.pl
  • Biały ryż z dynią

     gotujwstylueko.pl
  • Czerwona soczewica po indyjsku (Masoor dal)

     gotujwstylueko.pl
  • Hummus

     gotujwstylueko.pl
  • Fasolka po bretońsku

     gotujwstylueko.pl
  • Płatki jaglane z kasztanami

     gotujwstylueko.pl
  • To-Fu z sosem imbirowo-czosnkowym

     gotujwstylueko.pl
  • Świąteczna herbatka z rodzynkami

     gotujwstylueko.pl
  • Musli zbożowe ze słonecznikiem

     gotujwstylueko.pl
  • Pierogi z grzybami shiitake

     gotujwstylueko.pl
  • Zielona quinoa

     gotujwstylueko.pl
  • Keks

     gotujwstylueko.pl
  • Podstawowa pasta z soczewicy

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa kukurydziana z To-Fu

     gotujwstylueko.pl
  • Fasolka szparagowa z czarnym sezamem

     gotujwstylueko.pl
  • Makaron z sosem awokado

     gotujwstylueko.pl
  • To-Fu domowe

     gotujwstylueko.pl
  • Pstrąg ze śliwkami i owczym serem

     gotujwstylueko.pl
  • Oryginalne tagliatelle z orzeszkami pini

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa z karpia z karpiowymi uszkami

     gotujwstylueko.pl
  • Warzywa rozmaitości z To-Fu

     gotujwstylueko.pl
  • Krupnik

     gotujwstylueko.pl
  • Kasza jaglana z morelami

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasto czekoladowe z kremem kawowym i malinami

     gotujwstylueko.pl
  • Naleśniki orkiszowe z awokado

     gotujwstylueko.pl
  • Zupa z muszlami

     gotujwstylueko.pl
  • Mamałyga z figami i kwiatem pomarańczy

     gotujwstylueko.pl
  • Ciasto marchewkowe pod śmietankową pierzynką

     gotujwstylueko.pl
  • Piernik orkiszowy z jabłkiem

     gotujwstylueko.pl
  • Gomasio

     gotujwstylueko.pl
Zobacz więcej przepisów
Na widelcu
Na widelcu powiedział/a:
Interesujące połączenie, z czarnej soczewicy jeszcze nie gotowałam.
04.01.2014, godz. 15:23
CommonBullet
CommonBullet powiedział/a:
A może być pieprz czarny zamiast kajeńskiego?
11.12.2015, godz. 13:24
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Zamiast pieprzu cayenne, to raczej chili, niż czarny pieprz.
15.09.2020, godz. 19:52
Katarzyna Kachel
Katarzyna Kachel powiedział/a:
moje najnowsze odkrycie! uwielbiam robić pasztet z czarnej soczewicy lub zupy na jej bazie ;-)
17.05.2016, godz. 14:55
gosia56
gosia56 powiedział/a:
nawet takiej nigdy nie widziałam
19.06.2017, godz. 21:38
gusia1000
gusia1000 powiedział/a:
Trzeba koniecznie wypróbować ten przepis.
20.07.2017, godz. 23:44
Nikita
Nikita powiedział/a:
Interesujący przepis, tylko znowu nie ma zdjęcia potrawy
25.02.2020, godz. 10:11
Zimazima
Zimazima powiedział/a:
Pycha
29.04.2020, godz. 18:43
H A B I B I  ☺
H A B I B I ☺ powiedział/a:
Ja się głęboko zastanawiam, czy wobec takiej praktyki, że dodaje się zdjęcia składników, a nie gotowej potrawy - wszyscy użytkownicy portalu również mają prawo do takiego ilustrowania swoich przepisów?
15.09.2020, godz. 19:54
Stokrotka
Stokrotka powiedział/a:
Interesujący przepis
08.03.2021, godz. 14:39

Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.

Zaloguj się przez serwisy społecznościowe:

Zaloguj się do serwisu:

Nie masz jeszcze konta?

rejestruj mnie

Przepisy:
Polecane

Pasta a’la rybna

Pasta a’la rybna

wegeweda
5 4 15 min
Baba Ganoush

Baba Ganoush

wegeweda
7 7 45 min
Galaretka z kurczaka i warzyw

Galaretka z kurczaka i warzyw

Barbara Strużyna
5 7 70 min
Twarożek z tofu

Twarożek z tofu

wegeweda
5 4 15 min
Chleb bezglutenowy na zakwasie ciemny z błonnikiem

Chleb bezglutenowy na zakwasie ciemny z błonnikiem

Nikita
12 20 30 min
Pasztet roślinny z białych warzyw i kaszy

Pasztet roślinny z białych warzyw i kaszy

Dorota Wdowińska - Rozbicka
15 29 120 min
Pieczeń z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami

Pieczeń z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami

Nikita
16 28 75 min
Lekki sernik z konfiturą jagodową

Lekki sernik z konfiturą jagodową

Dorota Wdowińska - Rozbicka
15 16 70 min
Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście

Tarta ze szpinakiem na pełnoziarnistym cieście

Dorota Wdowińska - Rozbicka
13 10 75 min
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Dorota Wdowińska - Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • gotujwstylueko.pl
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).