Pasztet z kaczki z wołowiną i żurawiną
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Sylwester, Wielkanoc
Zawiera: gluten, jajka, mięso, pszenica, drób, wołowina
Składniki:
pręga wołowa - 400 g
marchewka - 2 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler - kawałek
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
jaja małe - 3 szt.
bulion z gotowania - 50-80 ml
żurawina suszona nie siarkowana - 1/2 szklanki
gin (do namoczenia żurawiny) - 30 ml
czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
gałka muszkatołowa tarta - 1/4 łyżeczki
imbir mielony - 1/4 łyżeczki
pieprz świeżo mielony - 1/2 łyżeczki
sól - 1/2-1 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Wyjąć mięso, obrać od kości. Mięso razem z gotowanymi warzywami zmielić. Do masy dodać jaja, bułkę tartą i przyprawy mielone, wyrobić dokładnie na jednolitą masę. na koniec dodać żurawinę namoczoną w ginie. Masę przełożyć do natłuszczonej formy (małej keksówki) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, piec jeszcze 80-90 minut.
Odstawić do ostudzenia, kroić i podawać z domowym pieczywem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.