Ciasto miodowe z truskawkowym musem
RenixxRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna - 70 dag
cukier puder - 3/4 szklanki
jajka - 2 szt.
masło - 10 dag
miód - 5 łyżek
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
puree z dyni - 3 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
śmietana gęsta - 1-2 łyżka
Biszkopt:
jajka - 3 szt.
cukier - 3 łyżki
mąka tortowa - 3 łyżki
herbata matcha - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
Mus truskawkowy:
truskawki - 80 dag
cukier - 2-3 łyżki
woda - 0,5 szklanki
Krem:
mleko - 4 szklanki
kasza manna - 8 łyżek
masło - 15 dag
margaryna - 10 dag
cukier puder - 2/3-1 szklanki
sok z cytryny - do smaku
ekstrakt waniliowy - do smaku
Polewa:
cukier puder - 20-25 dag
masło - 12 dag
kakao - 3 łyżki
śmietana 30% - 3-4 łyżki
sok z cytryny - do smaku
spirytus - do smaku
Dodatkowo:
biała czekolada - 3-4 dag
Dodatkowe informacje:
Ciasto miodowe z masą z kaszy manny to jedno z ulubionych wypieków, które często gości na moim stole. Tym razem zmieniając klasyczny przepis przełożyłam ciasto musem truskawkowym i dodałam biszkopt z zieloną herbatą.Sposób przygotowania:
Tak przygotowany biszkopt włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-15 minut.
Truskawki oczyścić z szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, dodać cukier, rozgotować, zmiksować. Wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odłożyć do stężenia.
Ciasto przekładamy w następujący sposób:
1- blat miodowy
2- połowa kremu
3- tężejący mus
4- biszkopt zielony
5- pozostały krem
6- blat miodowy
Tak przygotowane ciasto obciążyć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.